Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.10.2020 15:50
Zamjenica predsjedavjućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković sastala se s visokom delegacijom Kraljevine Švedske

Ministrica Turković sastala se u utorak, 6. oktobra 2020. godine u Sarajevu s visokom delegacijom Kraljevine Švedske koju su predvodili ministrica vanjskih poslova Ann Linde i ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg.
Nakon sastanka koji je održan u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,  ministrice Turković i Linde i ministar Damberg dali su izjave za medije.
Ministrica Turković je istaknula da su odnosi između dvije zemlje dobri i da je fokus razgovora bio na daljnjem jačanju bilateralne saradnje. Navela je da su na sastanku razmijenjene informacije o pandemiji COVID-19, migracijama, putu BiH ka Evropskoj uniji, regionalnoj saradnji u kontekstu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Istaknula je značaj pomoći koju Kraljevina Švedska putem Ambasade u Sarajevu i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) pruža Bosni i Hercegovini i uz čiju pomoć je 2017. godine uspostavljen je Challenge to Change program (C2C) za mala i mikro preduzeća. Iskazala je očekivanje za nastavkom pomoći i u narednom periodu. U vezi ekonomske saradnje, posebno je istaknut potencijal razvoja IT sektora, gdje bi vodeću ulogu preuzela bosanskohercegovačka dijaspora koja je vrlo dobro integrirana u švedsko društvo.
 
Govoreći o putu ka Evropskoj uniji ministrica Turković je istaknula opredijeljenost BiH da  slijedi evropski put i budući da je Švedska zagovornik proširenja EU na zapadni Balkan iskazala očekivanje za nastavkom potpore na tom putu.

Dr Turković je informirala da je na sastanku razgovarano o i predstojećem švedskom predsjedavanju Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i budućoj ulozi ove vrlo važne organizacije koja je dala ogroman značaj i doprinos u BiH.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde istaknula je da dvije zemlje i narodi imaju jake veze čemu umnogome doprinosi brojna i značajna bosanskohercegovačka dijaspora u Švedskoj. Podsjetila je da je Švedska veliki donator u Bosni i Hercegovini, posebno u području reformi koje vode ka stjecanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. I prije nego što se stekne taj status, reforme koje je podržala Vlada Švedske već sada osiguravaju bolju zemlju za sve njene građane. Pozdravila je napredak BiH na evropskom putu koji je ostvaren posljednjih nekoliko mjeseci ističući postignuti politički dogovor u vezi održavanja lokalnih izbora u Mostaru. Za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU naglasila je da je neophodno ostvariti napredak u svih 14 prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Najavila je novu strategiju vanjske pomoći koja će obuhvatiti cijeli zapadni Balkan i fokusirati se na ekonomski razvoj, evropske integracije, dalju demokratizaciju i jačanje vladavine prava kao i na pitanja okoliša i klimatskih promjena.
Kada je riječ o OSCE-u, ministrica Linde je istaknula da će se Švedska tokom predsjedavanja fokusirati na to da se organizacija na izvjestan način vrati svojim temeljima i da stane u obranu sigurnosnog poretka Evrope, uključujući i jednu sveobuhvatnu sigurnost Evrope.
Ministar unutrašnjih poslova Mikeael Damberg je kazao kako problem međunarodnog organiziranog kriminala koji potiče sa zapadnog Balkana jeste ozbiljan problem u Švedskoj i u drugim zemljama Evropske unije, i uglavnom se tiče krijumčarenja oružja i droga.