Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.10.2020 17:25
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković uručila diplomatske pasoše bosanskohercegovačkim reprezentativcima u košarci Jusufu Nurkiću i Džananu Musi

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković uručila je u utorak, 06. oktobra 2020. godine, diplomatske pasoše bosanskohercegovačkim košarkašima Jusufu Nurkiću i Džananu Musi.

Tom prilikom ministrica Turković je istakla da su Jusuf Nurkić i Džanan Musa dva mlada i uspješna čovjeka koji su svijetli primjer novim generacijama u BiH. “Oni su svojim napornim radom i odricanjem napravili rezultate na koje smo svi mi ponosni. Nurkić i Musa su svoje prve korake napravili u Živinicama i Bihaću i pokazali da se upornim radom može napraviti rezultat na svjetskom nivou. Oni danas dostojanstveno predstavljaju našu domovinu u NBA, najjačoj košarkaškoj ligi u svijetu i uvijek ponosno ističu da su iz BiH. Bezrezervno su vezani za svoja rodna mjesta i cijelu domovinu. To pokazuju svojom podrškom djeci i mladima kroz košarkaške kampove i druge projekte”, naglasila je ministrica. Dodala je da su Nurkić i Musa svojim ponašanjem i radom uzor djeci u BiH, koja počinju prve sportske korake te da godinama donose radost u naše domove. Na kraju je istakla da je zbog svega toga i zbog njihovog promovisanja Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu iskoristila svoje pravo da kao ministrica vanjskih poslova BiH dodijeli diplomatske pasoše ovoj dvojici uzornih sportista, najboljih ambasadora naše zemlje.

Bh košarkaši su izrazili zahvalnost ministrici Turković na dodjeljivanju diplomatskih pasoša i podršci njihovom dosadašnjem radu.  Jusuf Nurkić je istakao da nije ni sanjao kada je krenuo iz Svojata, malog sela iz Bosne i Hercegovine, da će ikada dobiti išta od države. Potom je dodao da je sve moguće pa i to da iz Svojata dođe do NBA lige.

Džanan Musa je naglasio da je iznimno ponosan što je dobio diplomatski pasoš BiH. Poručio je da će nastaviti predstavljati BiH u najboljem svjetlu.

Najbolji bh košarkaš i član NBA ekipe Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić, ostvaruje već godinama velike rezultate na košarkaškim terenima, a trenutno je jedan od najboljih centara u svijetu. Njegov suigrač iz reprezentacije Džanan Musa član je NBA ekipe Brooklyn Netsa. Musa je s kadetskom košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji.

Odluku o dodjeljivanju diplomatskih pasoša Nurkiću i Musi ministrica Turković je donijela na osnovu Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša kojim je propisano da se "diplomatski pasoš izdaje i drugom licu, državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH.” Osim Nurkiću i Musi, ministrica Turković je diplomatski pasoš ranije uručila atletičaru Amelu Tuki, najboljem bosanskohercegovačkom sportisti u 2019. godini.