Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.10.2020 19:24
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministrica i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković i ambasador Države Katar u BiH Sultan Bin Ali Al-Khater razmijenili instrumente ratifikacije

Ministrica Turković razmijenila je 2. oktobra 2020. godine s katarskim ambasadorom Al-Khaterom instrumente ratifikacije za Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika.

Činom razmjene instrumenata ratifikacije, dakle današnjim danom, predmetni Memorandum je stupio na snagu.

Memorandum predviđa saradnju u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.
Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinske nauke i javnog zdravstva, ali i zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Memorandum podrazumijeva i zajednička istraživanja u području zdravstva, integracije informacijskih sistema zdravstva, razmjene naučnika i stručnjaka, te omogućavanje usavršavanja i organizovanje predavanja i konferencija.

Vijeće ministara i Vlada Katara su se usaglasile i da će radnicima i stručnjacima u području zdravstva omogućiti sticanje visokoobrazovne diplome putem usavršavanja i primanja na medicinske fakultete.
Ovaj Memorandum je potpisan u Dohi 2018. godine, a Bosna i Hercegovina i Država Katar će osnovati Zajednički odbor, kako bi se osigurao adekvatan nadzor i koordinacija propisanih aktivnosti.

Link za snimak sa ceremonije:
https://www.youtube.com/watch?v=2uY77LxPFkc