Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.10.2020 13:47
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je tokom susreta sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Stelianom Nederom, koji je održan 02. oktobra 2020. godine, razgovarala o realizaciji projekata i aktivnosti u našoj zemlji.

Tom prilikom ministrica Turković je izrazila zahvalnost UNDP-u i drugim UN agencijama na dosadašnjoj saradnji i podršci koju, putem mnogobrojnih projekata, kontinuirano pružaju Bosni i Hercegovini, kao i spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH za saradnju i koordinaciju u realizaciji tih aktivnosti. Izrazila je nadu da će djelovanje UNDP-a u BiH doprinijeti sinergiji koja će omogućiti svjetliju budućnost, prosperitet i bolji život građana.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera izvijestila je ministricu Turković o pravcima djelovanja Ujedinjenih nacija u okviru odgovora i socio-ekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 kao i pripremi i procesu realizacije više projekata. Naglasila je da će UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, posebnu pažnju i resurse u sljedećem razdoblju usmjeriti na pomoć privredi i očuvanju radnih mjesta, tzv. „zelenu“ obnovu i digitalnu transformaciju, usmjerenu na uvođenje novih digitalnih rješenja, politika i usluga u javnom sektoru. Istaknula je da će u ovoj godini Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) za projekte u Bosni i Hercegovini izdvojiti 45 miliona dolara.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju budućih odnosa u kontekstu realizacije Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u Bosni i Hercegovini, kao i usvajanju dokumenta Okvira za suradnju za održivi razvoj između Ujedinjenih nacija i Bosne i Hercegovine u razdoblju 2021-2025. te Strateškog plana UNDP-a za razdoblje 2022. - 2025. godina.

Zaključeno je da će u fokusu saradnje BiH i UNDP-a i dalje biti reformski procesi u našoj zemlji, s naglaskom na investicije, privredni razvoj, infrastrukturne projekte i zapošljavanje.