Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2020 9:21
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković u Beču razgovarala sa izvršnim sekretarom Organizacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) dr. Lassina Zerbom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković danas je, 22. septembra 2020. godine, u Beču razgovarala sa izvršnim sekretarom Organizacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) dr. Lassina Zerbom.

Tokom razgovora, ministrica Turković je pohvalila cjelokupan rad misije ove Organizacije i dosadašnja postignuća, uključujući i uspostavljanje vijeća za mlade. Naglasila je da je to bio pravi potez, jer je potrebno uključiti mlade u procese donošenja odluka, te znanje i iskustvo starijih generacija spojiti sa energijom i entuzijazmom mladih.

Dodala je da je teritorija Bosne i Hercegovine podložna zemljotresima, te da je naša zemlja zahvalna na istraživanjima ove Organizacije u seizmologiji, koju smatra vrlo korisnom. Bez nacionalnog centra podataka, potrese je teško pratiti u našoj zemlji, te  su nam zbog toga potrebni vanjski stručnjaci. Istakla je da bi bilo dobro da naša zemlja posjeduje sisteme ranog upozoravanja.

Ministrica Turković je također istakla da bi našoj zemlji bila čast organizovati konferencije i seminare povezane sa CTBTO-om, posebno jer je ova Organizacija osnovala vijeće mladih. Ovi događaji bi mogli biti zanimljivi široj javnosti, a naša zemlja mora ulagati u promovisanje misije Organizacije putem seminara i drugih oblika direktnog komuniciranja sa javnošću.

Dr. Zerbo je kazao da izuzetno cijeni posjetu, te da je emocionalno vezan za regiju. Dodao je da regiju posmatra kao multikulturalnu sliku Evrope koja još uvijek postoji i koju treba njegovati. Izrazio je iskrenu volju da posjeti Sarajevo, te naglasio da će to sigurno i  učiniti u bliskoj budućnosti.

Ukazao je da se na događajima i seminarima koje organizuje CTBTO rijetko pojavljuju stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Dodao je da će ova organizacija više raditi inkluzivnim politikama, koje bi više zainteresiranih naučnika približile CTBTO-u. Pozvao je lokalne institucije da također učestvuju i što češće kontaktiraju s CTBTO-om.

Savjetovao je lokalne seizmološke centre da se povežu sa CTBTO-om jer mogu ponuditi podatke i softver, i ne samo u nuklearnim ispitivanjima, nego i u istraživanju potresa i klimatskih promjena, ali i njihova iskustva i sisteme praćenja. Dodao je da će nastaviti raditi  kako bi se  ispravile i poboljšale veze.

CTBTO također nudi stručnjake koji bi mogli doći u Bosnu i Hercegovinu, provesti određeno vrijeme i obučiti lokalno stanovništvo za korištenje doniranog softvera, a benefiti će biti vidljivi i poznati. Obećali su da će raditi na podizanju svijesti o Organizaciji, a to će realizirati konkretnim rezultatima s Misijom Bosne i Hercegovine u Beču.