Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.9.2020 19:11
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković u Beču razgovarala sa direktoricom OSCE-ovog Centra za prevenciju sukoba Tuula Yrjöläom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković je 21. septembra 2020. godine, tokom višednevne posjete Republici Austriji, u Beču razgovarala sa direktoricom OSCE-ovog Centra za prevenciju sukoba i generalnim sekretarom Tuula Yrjöläom.

Ministrica Turković je navela da naša zemlja razumije vanredne okolnosti s kojima se suočava OSCE, uključujući izazove vezane za globalnu pandemiju COVID-19, koji utiču na organizaciju različitih aktivnosti. Čestitala je na izvrsnoj reakciji na postojeće izazove i na inovativnim alatima koje OSCE uvodi u svakodnevni rad, kako bi organizacija ostala operativna.

Direktorica Yrjölä je preuzela ulogu generalnog sekretara u vrlo zahtjevnom i nepredvidivom periodu, kako zbog pandemije, tako i zbog OSCE-ove političke perspektive.

Govoreći o terenskim misijama, ministrica je istakla aktivno učešće Bosne i Hercegovine u brojnim misijama OSCE-a na terenu, uključujući i onu najsveobuhvatniju i najzahtjevniju u Ukrajini, gdje je kontigent naše zemlje treći po veličini i čini ga 50 članova osoblja. Naše učešće i interes, dodala je ministrica Turković, jednaki su sada kao i prije šest godina, kada je misija uspostavljena i kada su izazovi bili daleko složeniji.

Kao zemlja domaćin jedne od najvećih misija OSCE-a na terenu, ministrica je istakla važnost pomoći koja se godinama pruža Bosni i Hercegovini tokom oporavka i izgradnje demokratskih institucija, što općenito uspješnim čini demokratske procese u našoj zemlji.