Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.9.2020 16:42
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković u Beču se sastala sa generalnim direktorom UN Agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yongom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, 21. septembra 2020. godine u Beču, se sastala sa generalnim direktorom UN Agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yongom.

Ovo je prvi sastanak člana novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa novim generalnim direktorom ove izuzetno važne UN agencije. UNIDO je specijalizovana agencija u okviru sistema UN-a koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka.

Saradnja bh. institucija sa UNIDO postoji još od 2000. godine, a uglavnom se odnosi na transfer znanja i tehnologija.
 
Ministrica Turković je na sastanku govorila o stavovima i interesima naše zemlje u različitim domenima saradnje sa UNIDO u teškim vremenima koja obilježavaju ekonomska kriza, pad industrijske proizvodnje, rast nezaposlenosti i brojni drugi problemi koji su primarno izazvani širenjem virusa COVID-19. Iskazala je interes Bosne i Hercegovine da kroz realizaciju planiranih projekata ojača i poboljša veze i saradnju BiH sa UNIDO.
 
Ministrica Turković je također izrazila podršku naporima UNIDO u organizovanju predstojećeg Brand Global Summit-a u oktobru 2020. godine, na kojem će se govoriti o digitalizaciji kao glavnom alatu u brendiranju i izazovima digitalne transformacije tokom pandemije.
 
Generalni direktor Li Yong izrazio je veliko zadovoljstvo posjetom ministrice Turković, zahvalio se Bosni i Hercegovini na dosadašnjem angažovanju i uspješnoj saradnji, ističući određene izuzetno važne projekte koje ova UN agencija realizuje sa našom državom.