Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.9.2020 20:53
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije Aleksandra Đorđevića

Ministrica Turković je s ambasadorom Đorđevićem 8. septembra 2020. godine razgovarala o nastavku bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije i rješavanju otvorenih pitanja.

Ministrica je iskazala uvjerenje da će Vlada Srbije vrlo skoro završiti proceduru oko izdavanja saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, što bi, kako je ocijenila, znatno unaprijedilo političke i ekonomske odnose između dvije zemlje.

Istaknula da je potrebu ubrzanja procedura zaključivanja nekoliko bilateralnih sporazuma koji su završnim fazama pripreme. Naglasila je implementaciju Sporazuma o sukcesiji, rješavanje pitanja naknada za potopljeno zemljište HE Bajina Bašta, realizaciju Protokola o određivanju tromeđne tačke između BiH, Crne Gore i Srbije, te sporazume o pograničnom prometu, graničnim prelazima i o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.

Ambasador Đorđević je kazao da odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije moraju biti dobri, da su građani dvije države usmjereni jedni na druge, te da je potrebno nastojati rješavati probleme. Dodao je da je pitanje sukcesije interes Srbije o kojem se treba razgovarati, te da bi pitanje otvaranja konzulata u Novom Pazaru trebalo biti riješeno u narednom periodu.

Ambasador je posebno naglasio važnost izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, koji bi značajno skratio putovanje između dva glavna grada, ali i više povezao dvije države.

Ministrica i ambasador su se usaglasili da je rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja od prioritetnog značaja za jačanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje.