Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.9.2020 16:29
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Crne Gore Obrada Mišu Stanišića

Ministrica dr Bisera Turković je tokom nastupne posjete ambasadora Crne Gore Obrada Miše Stanišića, koji je održan 08. septembra 2020. godine, ocijenila da BiH i Crna Gora imaju prijateljske i dobrosusjedske odnose, bez otvorenih pitanja, te da takva saradnja može biti dobar primjer u regiji.

Ambasador Stanišić je naglasio da Bosna i Hercegovina u Crnoj Gori ima iskrenog prijatelja. Najavio je da će Crna Gora nastaviti pomagati i davati podršku BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija te izrazio uvjerenje kako će Crna Gora biti sljedeća članica Europske unije. Tokom susreta upoznao je ministricu sa aktuelnom političkom situacijom i izbornim procesom u Crnoj Gori.

Ministrica Turković je izrazila nadu da će institucije u Crnoj Gori preduzeti sve mjere i učiniti maksimalne napore na smirivanju tenzija u zemlji, nakon održanih parlamentarnih izbora.

Sagovornici su naglasili da obje zemlje dijele vanjskopolitičke prioritete u pogledu članstva u EU i jačanja regionalne saradnje koje će, u konačnosti, doprinijeti trajnoj stabilnosti i napretku regije.

Tom prilikom ministrica Turković je naglasila da između dvije zemlje postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno kada je riječ o putnoj infrastrukturi. Crnogorski ambasador je podsjetio na važnost nastavka aktivnosti na saobraćajnom povezivanju BiH i Crne Gore, modernizaciji puta Sarajevo - Šćepan Polјe - Podgorica te uvođenju aviolinije između Sarajeva i Podgorice.

Razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim političkim i ekonomskim temama te značaju dobre regionalne saradnje.