Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.9.2020 15:47
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrema Ebibija

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 08. septembra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrema Ebibija.

Tokom razgovora je ocijenjeno da su bilateralni odnosi naše zemlje i Sjeverne Makedonije tradicionalno vrlo dobri i prijateljski, kao i saradnja na regionalnom i međunarodnom nivou, te da između dvije zemlje ne postoje otvorena pitanja. Obje zemlje su opredijeljene za daljnje unapređenje odnosa i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno u oblasti ekonomije, te je neophodno u narednom periodu raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za jačanje ekonomskih odnosa. Kako je istaknuto, dobre bilateralne odnose treba pratiti i dobra ekonomska saradnja.

Ambasador Ebibi je prenio spremnost Vlade Republike Sjeverne Makedonije da svojim iskustvom pomogne Bosni i Hercegovini na  njenom putu euroatlantskih integracija.

Ministrica Turković je pozdravila formiranje nove Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Ponovila je opredijeljenost BiH ka članstvu u Europsku uniju, te istakla posvećenost BiH prihvatanju europskih standarda i implementaciji reformi.

Poseban interes je iskazala u pogledu saradnje u oblasti mladih i potrebi povezivanja mladih cijelog regiona. Ministrica Turković je pozdravila saradnju dva ministarstva vanjskih poslova, te izrazila očekivanja za nastavak održavanja redovnih bilateralnih konsultacija.

Također su razmijenjena mišljenja u pogledu ugovornog regulisanja odnosa, kulturne saradnje između dvije zemlje, kao i uspostave direktne avionske linije Skoplje-Sarajevo.

Ambasador Ebibi je uputio poziv ministrici Turković da u što skorije vrijeme posjeti Republiku Sjevernu Makedoniju, a ministrica Turković je također iskazala želju da šef diplomatije Sjeverne Makedonije posjeti Bosnu i Hercegovinu.