Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.9.2020 10:13
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova je put ka napretku i normalizaciji odnosa u regionu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković pozdravila je potpisivanje ekonomskog sporazuma u Bijeloj kući, u Washingtonu, između Srbije i Kosova, koji označava napredak i normalizaciju odnosa u regionu.

Ministrica Turković je istakla da ekonomska saradnja zemalja u regionu može biti model za izgradnju boljih odnosa i snažnije povezivanje, koje će doprinijeti podizanju životnog standarda svih građana.

„Smatram da je ovo važan dan za bolje odnose Srbije i Kosova, i iskreno se nadam da će rezultati ovog sporazuma donijeti bolji život građanima. Čestitamo američkoj administraciji na istrajnosti, koja godinama ulaže ogromne napore u popravljanju odnosa u regionu. Iskreno se nadam da će ova, ali i buduće inicijative, biti vjetar u leđa svim zemljama regiona na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Bosna i Hercegovina je opredijeljena i intenzivno radi na izgradnji dobrih odnosa sa susjedima, ali i cijelom regionu, te zbog toga najiskrenije pozdravljamo svaki dogovor i sporazum u ovom dijelu Evrope, posebno sporazume koji rješavaju ekonomska pitanja i izgradnju infrastrukture u regionu“, kazala je ministrica Turković.