Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.9.2020 19:05
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, sastala se danas, 3. septembra 2020. godine, sa ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Tokom sastanka ambasadorica Uebber je informisala ministricu Turković o ključnim prioritetima njemačkog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, koje je započelo 1. jula ove godine. Istakla je da je globalna pandemija COVID-19 izmijenila i njemačko viđenje predsjedavanja, te zbog toga, prevazilaženje pandemije, te ekonomskih i socijalnih posljedica, ostaju ključni izazovi sa kojima se Njemačka, samo u saradnji sa zemljama članicama EU i međunarodnim partnerima, može uspješno suočiti.

Njemačka sa posebnim interesom prati stanje u regiji, a naročito situaciju u našoj zemlji, dodala je ambasadorica, i istakla da se Njemačka snažno zalaže za perspektivu Bosne i Hercegovine u EU. Njemačka će nastaviti promovisati našu zemlju unutar institucija EU, ali je obaveza naše zemlje da ispuni uslove i uloži dodatne napore, kako bi ostvarila progres.

Ministrica Turković je u razgovoru istakla značaj podrške koju Njemačka pruža našoj zemlji na putu evropskih integracija i, u tom pogledu, izrazila zahvalnost Njemačkoj, ali i članicama EU. Naglasila je da je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti predsjedavanje Njemačke Vijećem EU i da su zbog toga i očekivanja naše zemlje velika.

Ministrica Turković je kazala da je Bosna i Hercegovina, uprkos posljedicama izazvanim pandemijom COVID-19, opredijeljena da ulaže maksimalne napore u realizaciji preuzetih obaveza. Bosna i Hercegovina je poduzela i poduzima sve mjere, kako bi se sa što manje posljedica suočila sa globalnim izazovom pandemije COVID-19. U tom pogledu, važno je da svi akteri posvete više pažnje ekonomskim pitanjima i zapošljavanju građana u našoj zemlji.

Ministrica Turković se složila sa ambasadoricom Uebber da je vladavina prava esencijalno pitanje, koje zadire u mnoge segmente života i da se u tom pogledu moraju učiniti dodatni napori. U pogledu migrantske krize, ukazala je na potrebu veće koordinacije svih nivoa vlasti i saradnje sa zemljama EU u rješavanju ovog problema.