Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.7.2020 20:06
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković prisustvovala otvaranju izložbe Safeta Zeca u Potočarima

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković je 7. jula 2020. godine u okviru Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari prisustvovala otvaranju izložbe „Exodus“, slikarskog opusa jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika Safeta Zeca.

Opus je predstavljen povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Osim opusa „Exodus“, izložba sadrži i dodatna tri ciklusa djela: „Ruke na licu”, „Suze” i „Zagrljaji”.

Ministrica Turković je tom prilikom istakla kako djela iz slikarskog opusa Safeta Zeca još jednom podsjećaju svijet na zločine i tragična zbivanja koja su se dogodila 1995. godine u Srebrenici. Iskazala je nadu da će izložba biti prilog općem sjećanju na našu skorašnju povijest te da se juli 1995. godine nikada i nikome više ne ponovi.

Slikarski opus „Exodus”, koji predstavlja krunu umjetničkog stvaralaštva Safeta Zeca, predstavljen je u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima. Za Zeca je to mjesto posebno simbolično jer predstavlja mjesto patnje i smrti hiljada nedužnih ljudi.