Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.4.2020 20:49
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković razgovarala sa državnim ministrom za Evropu u MVP SR Njemačke Michaelom Rothom

Ministrica dr Bisera Turković obavila je 1. aprila 2020. godine video poziv sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Michaelom Rothom.

Tom prilikom ministrica Turković je izrazila zabrinutost zbog pandemije COVID-19, ističući da su Vijeće ministara i nadležna ministarstva na nivou države BiH vrlo brzo reagovala sa izuzetno dobrim mjerama. Naglasila je da je u ovom periodu Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavilo svoj dio poslova, radeći svakodnevno 24 sata. Izvijestila je ministra Rotha i da je Vijeće ministara BiH u aktivnom procesu sastajanja i donošenja odluka.

Tokom razgovora ministrica Turković se osvrnula i na proces evropskih integracija u BiH. „Mi imamo pred sobom 14 prioriteta koji su usvojeni i na kojima BiH mora vrlo brzo da poradi te da ih dovede u red, usvoji i riješi i da na taj način pokažemo da smo kredibilan partner u razmišljanju za počinjanje pregovora sa EU. Raduje nas činjenica da su dvije susjedne zemlje, Sjeverna Makedonija i Albanija otvorile pregovore. I to je za nas ohrabrujuće. Smatramo da nam nova metodologija, koja je usvojena od strane EU, daje podstrek i da je to jedna nova perspektiva za čitav Zapadni Balkan da ubrza procese i da svojim radom dokaže kredibilnost“, naglasila je dr Turković.

Ministrica Turković je posebno istakla podršku Njemačke BiH te ocijenila da je ta podrška bila i jeste važna za deblokadu procesa evropskih integracija BiH. Dodala je da je takođe važna za provođenje ključnih socijalno-ekonomskih reformi u BiH, u skladu sa Reformskom agendom.

Ministar Michael Roth je rekao da Njemačka želi da vidi konkretne rezultate u BiH, posebno kada je riječ o ekonomskim reformama.

Sagovornici su se složili da je u tom reformskom procesu izuzetno važna vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, u borbi protiv korupcije i nepotizma. Naglasili su da je važno da se borimo za odgovornu štampu i informisanje, koje će ocrtavati realno stanje, a koje neće biti izvor dezinformacija i senzacionalizma.

Razgovarano je i o povratku državljana BiH iz inostranstva uslijed pandemije COVID-19. Riječ je uglavnom o mladim ljudima i onima koji su se nalazili na privremenom radu. Prema nekim pokazateljima radi se o gotovo 300 000 ljudi.

Ministrica Turković izrazila je zahvalnost ministru Rothu na njemačkoj podršci infrastrukturnom povezivanju Zapadnog Balkana. Istakla je da je postignut dogovor u ovom stanju pandemije o linijama koje će povezivati regiju te o transportnom koridoru koji u ovom času veže kompletan Zapadni Balkan.
Posebno je naglasila značaj ukidanja roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i kosovskih taksi Bosni i Hercegovini. Zaključila je da je mnogo preduslova da se Zapadni Balkan stavi na spisak zemalja koje funkcionišu, uključujući i BiH.
Kada je riječ o euroatlantskim integracijama, ministrica je naglasila da je BiH nastavlja aktivnosti iz Programa reformi, uprkos pandemiji, zbog jačanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora ministrica Turković se osvrnula i na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u BiH. Informirala je ministra Rotha o ulozi Parlamentarne skupštine BiH u tom procesu, kako bi se presude Evropskog suda za ljudska prava konačno tretirale na onaj način koji zaslužuju. Dodala je da se o toj problematici vodili politički razgovori te da je BiH na dobrom putu da nađe rješenje uz pomoć Venecijanske komisije jer je to jedan od ključnih problema koji se pojavljuje u okviru 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH.

Dr Turković istakla da su mnoge reforme i procesi u BiH zaustavljeni zbog pandemije COVID-19, ali da je ova situacija udružila političke predstavnike u našoj zemlji, na zajedničko djelovanje, pronalaženje načina za prevladavanje blokada te donošenja odluka. Još jednom je na kraju izrazila zahvalnost Njemačkoj koja pokazuje da je prijatelj BiH te da nismo sami u ovoj situaciji