Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.2.2020 16:10
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupni posjet veleposlanika NR Kine u BiH Jija Pinga

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 24. veljače 2020. godine u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Jija Pinga.

Ministrica Turković se zahvalila veleposlaniku Pingu za pomoć Kine u proteklih 25 godina, a koja se nastavlja i dalje. Ministrica je istakla da je potvrda značaja koji BiH pridaje odnosima s Kinom i sama činjenica da je tijekom posljednjih nekoliko godina realiziran značajan broj posjeta visokih i najviših bh. zvaničnika. Konstatirano je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi naše dvije zemlje doprinesu jačanju postojećih ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije suradnje.

Obostrano je iskazano zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa između BiH i Kine, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te da su dosadašnji odnosi primjer pravih prijateljskih relacija i suradnje.

Veleposlanik Ping je istakao da Ambasada NR Kine u Sarajevu planira tokom 2020. godine da organizira niz aktivnosti na obilježavanju 25. obljetnice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH, te istakao da će manifestacije biti organizirane širom BiH. Veleposlanik je istakao da aktualna situacija sa pojavom epidemije korona virusa u Kini ostaje ozbiljna, ali da se u većini provincija Kine situacija poboljšava u smislu povećanja broja oporavljenih, te usporavanja širenja na novooboljele. Veleposlanik se zahvalio na moralnoj podršci koju su kako politički lideri, tako i udruženja građana, studenti i stanovnici BiH uputili Kini i njenim nastojanjima da se spriječi daljnje širenje zaraze.

Veleposlanik se interesirao i za ministričino viđenje aktuelne političke situacije u BiH, te istakao da će Kina u svim aspektima podržati nastojanja naše zemlje za priključivanje Evropskoj uniji.