Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.2.2020 16:49
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u nastupni posjet zapovjednika NATO stožera u Sarajevu brigadnog generala Williama Edwardsa

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 18. veljače 2020. godine u nastupni posjet novoimenovanog zapovjednika NATO stožera u Sarajevu brigadnog generala Williama Edwardsa.

Na početku razgovora zamjenik ministrice Brkić poželio je dobrodošlicu brigadnom generalu Edwardsu u Bosnu i Hercegovinu, te mu čestitao na postavljenju na ovu dužnost. Zahvalio se na dosadašnjoj potpori NATO stožera u Sarajevu aktivnostima vezanim za reformu sektora obrane i sigurnosti te pomoći BiH na euroatlantskom putu. Izvijestio je sugovornika o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH. Naglasio je da BiH ostaje opredijeljena euroatlantskom putu koji zahtjeva kontinuirano unapređivanje obrambenih sposobnosti zemlje, izgradnju jakih demokratskih institucija te jačanje i modernizaciju Oružanih snaga.

Istaknuo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u sklopu svojih aktivnosti započelo sa aktivnom provedbom obveza koje proističu iz dokumenta NATO Program reformi u BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli sa drugim institucijama. Zamjenik Brkić je informirao o statusu i radu Komisije za NATO integracijski proces, kojom je on predsjedavao u prethodnom sazivu, istaknuo potrebu za imenovanjem novih članova umjesto dosadašnjih članova koji su napustili institucije koje su zastupali u dosadašnjem sastavu Komisije, te verifikaciju od strane Vijeća ministara.

Brigadni general Edwards zahvalio je na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što ima priliku osobno doprinijeti razvoju odnosa BiH i NATO-a te naglasio da NATO daje punu potporu  daljnjem progresu BiH na njenom euroatlantskom putu. Poručio je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja suradnje i u narednom razdoblju. Istaknuo je da BiH može računati na punu podršku NATO stožera u narednom periodu, jednako kako je to bilo i u prethodnom periodu.