Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2019 16:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na 15. godišnjoj konferenciji NATO-a o kontroli oružja, razoružanju i neširenju oružja za masovno uništenje

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces mr. sc. Josip Brkić učestvovao je na 15. godišnjoj konferenciji NATO-a o kontroli oružja, razoružanju i neširenju oružja za masovno uništenje koja je u razdoblju od 21. do 23. oktobra 2019. godine održana u Briselu.

Tokom konferencije, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg,  predstavnici NATO zemalja članica, kao i partnerskih zemalja, razmijenili su mišljenja i predstavili iskustva iz domene jedne od najvećih sigurnosnih prijetnji aktuelnog trenutka. Također, razgovaralo se i o kreiranju uvjeta za održavanje uspješne Pregledne konferencije NPT-a, koja se treba održati naredne godine, kao i o izazovima i ulozi NATO-a i partnera u procesu kontrole, razoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje.

Zamjenik ministra Brkić je na marginama konferencije održao sastanak s pomoćnicom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Bettinom Cadenbachn sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH i aktivnostima u NATO i EU integracijskim procesima.