Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2019 16:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić susreo se sa specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke Christianom Hellbachom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić bio je 18. juna 2019. godine u Sarajevu domaćin radno - konzultativnog ručka delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, koje je predvodio specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i članice EFTA Christian Hellbach.

 

Tokom konsultacija razgovarano je, između ostalog, o političkoj situaciji u BiH i procesu evropskih i evroatlantskih integracija, provedbi razvojne saradnje, Berlinskom procesu, sporazumima o zapošljavanju članova porodica diplomatskih i konzularnih osoba između BiH i Njemačke te zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih preduzeća kao i drugim pitanjima koja se tiču odnosa dvije zemlje.

 

Zamjenik Brkić izvijestio je sagovornike o aktuelnoj situaciji u BiH i aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima. Tom prilikom iskazao je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju SR Njemačka pruža Bosni i Hercegovini, posebno nakon pokretanja njemačko-britanske inicijative, i izrazio nadu da će se takav prijateljski odnos i bilateralna saradnja nastaviti i u sljedećem periodu. Istakao je i potrebu hitnog uspostavljanja vlasti u BiH kako bi institucije na svim nivoima mogle kontinuisano ispunjavati reformske obaveze. S tim u vezi naglasio je važnost hitnog razmatranja preporuka i analiza vezanih za evropski put Bosne i Hercegovine u kontekstu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koje je Evropska komisija objavila 29. maja 2019. godine. Podsjetio je i na činjenicu da Bosna i Hercegovina pridaje izuzetan značaj jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6).

 

Specijalni izaslanik Hellbach najavio je da će SR Njemačka nastaviti davati podršku procesima evropskih i evroatlantskih integracija u BiH, s obzirom na to da je perspektiva članstva zemalja Zapadnog Balkana jedan od prioriteta rada njemačke Vlade. Naglasio je da je u sljedećem periodu u Bosni i Hercegovini potrebno intenzivirati reformske procese, regionalnu saradnju te nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije budući da su to preduslovi za pristupanje EU.

 

Što se tiče provedbe razvojne saradnje, na konsultacijama je istaknuto da je taj proces izuzetno značajan i uspješan budući da se u BiH trenutno realizuju projekti u vrijednosti od oko 350 miliona eura. Izražena je spremnost Vlade Savezne Republike Njemačke da za nastavak tehničke saradnje za razdoblje do 2020. godine stavi na raspolaganje 6 miliona eura, namijenjenih za stručno obrazovanje, jačanje javnih institucija i inovacije u malim i srednjim preduzećima.

 

Na sastanku je bilo riječi i o pitanju realizovanja međudržavnog sporazuma o vizama za radnike iz BiH koji se šalju na rad u SR Njemačku, borbi protiv ilegalne migracije i saradnji u području sigurnosti.