Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.1.2018 17:05
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa generalnim sekretarom OSCE-a Thomasom Gremingerom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na sastanku sa delegacijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) koju je predvodio generalni sekretar Thomas Greminger, 21. februara 2018. godine u Sarajevu.

Zamjenik ministra Brkić je istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i značajnu ulogu Organizacije u osiguranju mira, sigurnosti i stabilnosti u regionu. Pozdravio je napore OSCE-a u prevenciji i rješavanju konflikata, prijetnji i izazova, te dodao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unaprijedi aktivnosti unutar OSCE-a i saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom. Istaknuo je značaj koji OSCE ima u BiH u oblasti obrazovanja i provedbi izbora.

Zamjenik ministra je naglasio da će 2018. koja je u BiH izborna godina, biti puna izazova koji se moraju prevladati i iskazao uvjerenje da će do maja doći do napretka u donošenju Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH, kako bi kako bi Opći izbori u oktobru bili održani i vlast na vrijeme formirana.

Na sastanku je razgovarano o značaju uspostave kvalitetnog inkuzivnog obrazovanja mladih generacija u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da će se Misija OSCE-a u BiH i u budućnosti nastaviti angažman na smanjenju diskriminacije u školama i objedinjavanju podijeljenih škola.

Generalni sekretar Greminger je izrazio zadovoljstvo aktivnim angažmanom Bosne i Hercegovine u ovoj Organizaciji. Istaknuo je napredak koji je BiH postigla u provedbi Reformske agende, i dodao da bi rezultati bili još bolji kada bi se ublažila retorika političkih lidera u BiH.  Naglasio je neupitnu podršku OSCE-a evropskim integracijama BiH i to kroz pomoć u jačanju institucija i vladavine prava.

Razmijenjena su mišljenja i pozicije o bilateralnom sporazumu između BiH i OSCE-a  kojim bi se između ostalog regulirao status, privilegije i imuniteti OSCE zvaničnicima i službenicima u BiH.