Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.1.2018 16:30
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao radni sastanak sa nerezidentnim ambasadorima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 15. februara 2018. godine radni sastanak sa nerezidentnim ambasadorima za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Bjelorusije, Filipina, Čilea, Kanade, Kipra, Kube, Indije, Litvanije, Moldavije, Nigerije, Tajlanda, Argentine i otpravnik poslova u Ambasadi Vijetnama.

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je diplomate o aktuelnom stanju u BiH sa posebnim akcentom na proces evropskih integracija BiH. Pozdravio je objavljivanje Strategije EU Vjerodostojna  perspektiva proširenja na Zapadni Balkan istaknuvši činjenicu da je u ovom Dokumentu jasno rečeno da je Zapadni Balkan dio Europe čime je nedvojbeno zemljama Zapadnog Balkana otvorena perspektiva članstva u EU na osnovu pojedinačnih zasluga, uz poštivanje svih normi i provedbu potrebnih reformi. Informisao je da je Vijeće ministara BiH završilo proces odgovora na pitanja iz Upitnika EU na kome je u proteklom periodu aktivno radilo blizu 1150 osoba uključenih u sistem mehanizma koordinacije.

Zamjenik ministra Brkić kazao je da bi Evropska komisija mogla dati mišljenje  o zahtjevu za članstvo BiH već u drugoj polovini 2018. godine. Naglasio je kako je BiH privržena principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Zamjenik ministra Brkić obavijestio je sagovornike i o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regiona, što je izuzetno važno u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Istaknuo je da je BiH opredijeljena daljem jačanju regionalne saradnje, unapređenju političkog dijaloga i vođenju politike dobrosusjedstva. Istaknuo je takođe kako bi skora aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) za BiH, za čije aktiviranje postoji politički konsenzus u BiH, predstavljala dodatni, suštinski kvalitetniji, mehanizam saradnje između BiH i NATO te poticaj svim ostalim reformskim procesima u našoj zemlji.

Ambasadori su pozdravili napore vlasti BiH i vidljiv napredak u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, te se zahvalili na inicijativi za održavanjem ovakvog vida susreta koji doprinosi boljem razumijevanju prilika u BiH. Razmijenjena su mišljenja o mogućnostima jačanja privredne saradnje, investiranja u BiH te sveukupnom jačanju odnosa BiH sa navedenim državama.
 
Zamjenik ministra Brkić sastao se, u odvojenim susretima, i sa ambasadorima  Kanade, Čilea i Bjelorusije.