Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.5.2017 16:35
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio u posjetu zamjenicu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petru Pana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 22. maja 2017. godine u posjetu zamjenicu državnog tajnika za ekonomske odnose u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petru Pana.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj saradnji, transportnom sistemu i infrastrukturi između dvije države, te evropskim i evroatlantskim integracijama BiH.

Sagovornici su pozdravili porast vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje koji je postignut u prvim mjesecima ove godine. Izraženo je uvjerenje i da će nedavno uspostavljena direktna avionska linija Sarajevo-Budimpešta doprinijeti daljnjem produbljivanju ekonomskih odnosa. Naglašeno je da je rezultat dobre ekonomske saradnje između dvije zemlje otvaranje Mađarske trgovačke kuće u Sarajevu, predviđeno za sutra, 23. maja, čemu je zamjenik ministra Brkić dao punu potporu.

Na sastanku su razmijenjene informacije o tijeku gradnje autoceste Budimpešta – Sarajevo na koridoru Vc i mogućnostima za obnovu željezničke linije između dva glavna grada.

Zamjenik ministra Brkić je upoznao sagovornicu sa situacijom u BiH i najnovijim dešavanjima po pitanju procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, pri čemu je izrazio očekivanje za nastavkom snažne potpore Mađarske na tom putu. Kada je riječ o NATO integracijama, zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, informirao je o ispunjavanju uvjeta za što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH, istaknuvši da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH. Zahvalio je na ekspertskoj pomoći koju je Mađarska ponudila Bosni i Hercegovini u pogledu evrointegracija, čija realizacija počinje u septembru ove godine kada bi mađarski eksperti trebali doći u BiH.

Sagovornici su ocijenili da je neophodno učiniti dodatne napore kako bi se 50 stipendija koje Mađarska vlada dodjeljuje studentima iz BiH što bolje realizirale i iskoristile.

Zamjenica državnog tajnika Petra Pana je potvrdila da su Bosna i Hercegovina i region veoma važni za Mađarsku, i naglasila da će Mađarska nastaviti aktivno podržavati BiH na putu ka članstvu u Evropsku uniju i daljnje unapređenje saradnje sa NATO-om.