Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2017 16:45
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Estonije Mattijem Maasikasom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 22. marta 2017. godine u Sarajevu sa zamjenikom ministra vanjskih polova Republike Estonije Mattijem Maasikasom.
Do posjete zamjenika ministra Maasikasa dolazi u toku priprema Republike Estonije za preuzimanje predsjedavanja Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2017. godine, te je u tom  kontekstu posjeta vrlo značajna za evropski put BiH.

Zamjenik ministra Josip Brkić je informirao o procesu evropskih integracija BiH istaknuvši da je 2016. godina bila najuspješnija za evropski put BiH, jer je u toj godini predan zahtjev za članstvo, Vijeće za opće poslove EU odlučilo da pokrene postupak i zatraži mišljenje Evropske komisije o zahtjevu, te je konsekventno BiH u decembru dobila Upitnik Evropske komisije. Dodao je da je do tog napretka došlo zahvaljujući novom pristupu EU prema Zapadnom Balkanu koji je pokrenut 2015. godine i koji je doveo do znatnog poboljšanja u regionalnoj suradnji kroz Connectivity Agendu. Informirao je o izazovima s kojima se BiH suočava u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika, ali da je usprkos svemu cilj da odgovori do kraja maja budu dostavljeni Evropskoj komisiji. Istaknuo je nadu da će potom, tijekom estonskog predsjedavanja Vijećem EU, BiH dobiti odgovor od Komisije i zatražio potporu Estonije u nadolazećem periodu.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da BiH veliku pažnju posvećuje razvoju dobrih odnosa sa zemljama u regionu, posebno sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorice (WB6). Potvrda te opredijeljenosti je organizacija sastanka premijera Zapadnog Balkana koji je održan prošle sedmice u Sarajevu uz učešće povjerenika za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna. Istaknuo je da je ovaj sastanak ujedno predstavljao pripremni sastanak za Samit o Zapadnom Balkanu, koji će ove godine biti održan u Trstu, 12. jula.

Govoreći o evroatlantskom putu BiH, zamjenik ministra Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, informirao je o ispunjavanju uvjeta iz Talina naglasivši da BiH sudjeluje u mirovnim operacijama, radi na uništavanju eksplozivnih materijala, i nastavlja proces registracije vojne imovine. Istaknuo da je politika otvorenih vrata NATO-a posebno važna za Bosnu i Hercegovinu u današnjim okolnostima, kada je zemlja, kao i cijeli region, pod utjecajem drugih regionalnih interesa i moći. Izrazio je da vjeruje da bi ta činjenica trebala biti uzeta u obzir u smislu dinamike evroatlantskih integracija.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Maasikas naglasio je potporu Republike Estonije proširenju Evropske unije usprkos izazovima s kojima se Unija susreće u vidu migrantske krize i Brexita. Istaknuo je da će BiH tokom samog procesa pristupanja EU imati veliku korist, kao što je imala i Estonija i prenio izraze potpore svoje zemlje Bosni i Hercegovini u tom procesu.
Na sastanku je razgovarano i o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, kao i o aktuelnim vanjskopolitičkim  temama.