Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.6.2016 11:24
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak predsjedao sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative - Banja Luka, 16. lipnja 2016. godine -

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bio je domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative, koji održan 16. lipnja 2016. godine u Banskom dvoru u Banja Luci. Sastanak je organiziran u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine CEI-em u 2016. godini.

Pored šefova izaslanstava osamnaest država članica CEI-a, među kojima je bilo i devet ministara vanjskih poslova, na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik CEI Giovanni Caracciolo di Vietri, te kao specijalni gost, visoki povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Teme o kojima se raspravljalo su utjecaj regionalne suradnje na proces europskih integracija, migracijska kriza i poštivanje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, jačanje regionalne suradnje u projektima održivog razvoja, te unapređenje transportne i energetske povezanosti. Diskutiralo se o Akcijskom planu CEI za period 2017-2020, te je usvojen budžet Fonda CEI za suradnju. Donesena je odluka da je iduća predsjedavajuća CEI-em Republika Bjelorusija.

Ministar Crnadak je predsjedao sastankom i u svom obraćanju pozdravio sve učesnike, izrazio veliko zadovoljstvo što se sastanak održava u Banja Luci, te iznio glavne smjernice u vezi tema o kojima se razgovaralo na sastanku.

Govoreći o migracijskoj krizi naglasio je da, iako naša regija i Europa u cjelini nije trenutno suočena sa velikim valom izbjeglica, kao što je to nedavno bila, ipak je vrijeme za analizu događaja kako bi se svi skupa što bolje pripremili ukoliko se nešto slično dogodi u budućnosti. Dodao je da se moraju ustanoviti provedive smjernice, što podrazumijeva strateško planiranje od strane svih sudionika, uključujući prije svega vlade, političare, međunarodne organizacije, nevladine aktere i druge, kako bi mogli mnogo uspješnije reagirati ukoliko se ponovno ukaže potreba. Ministar Crnadak je ukazao na velike probleme koje uzrokuje migracijska kriza, a kao jedan od najvećih i najopasnijih je terorizam. „Većina migranata su pošteni ljudi, koji su imali male šanse da prežive nemire u svojim zemljama, ali postoje pojedinci među njima koji imaju druge namjere. U takvim okolnostima očuvanje europskih standarda u poštivanju ljudskih prava postaje vrlo važno, a u isto vrijeme i veliki izazov. Dosad neviđen val terorizma ugrožava našu kolektivnu sigurnost, više nego ikad. Jesmo li se dovoljno pripremili za sprečavanje takvih tragedija?“ istakno je ministar.

Naglasio je da dugotrajna rješenja za migracije krize mogu biti samo one mjere koje se bave izvorom problema. „Potrebno je biti aktivan u međunarodnim forumima, posebno kroz sustav UN-a u procesu izgradnje mira i oporavku u ratom zahvaćenim regionima, jer bez mira, stabilnosti i gospodarskog oporavka na Bliskom istoku i u Africi, novi valovi useljenika će se nastaviti i u budućnosti. Sveobuhvatni mirovni sporazumi, izgradnja mira uzimajući u obzir sve lokalne i regionalne aktere su od ključne važnosti. Potrebno je kreirati programe održivog razvoja, jer ako postoji gospodarski razvoj s vidljivim smanjenjem siromaštva, nema sumnje da će ljudi prestati napuštati zemlju u kojoj su njihovi preci živjeli generacijama“.

Ministar Crnadak je posebnu pozornost u svom obraćanju posvetio regionalnoj suradnji u smislu održivog razvoja, bolje poslovne povezanosti i napredaka u povezivanju transporte i energetske infrastrukture u regiji i šire. U tom kontekstu, naglasio je važnost nedavno održane CEI konferencije u Trstu, na kojoj su aktivno sudjelovali kineski predstavnici, uključujući predsjednika Fonda puta svile, visoki predstavnici EBRD, te vladini i privatni partneri, i na kojoj je pokazana spremnost da se financijski podrže projekti koji bi mogli otvoriti novo poglavlje u regionalnoj i međuregionalnoj suradnji. „Regiji su potrebni investicijski planovi i Europske komisije i Kine, koji moraju biti adekvatno uravnoteženi, izbjegavajući preklapanja, umnožavanje i uzimajući u obzir sve lokalne, nacionalne i regionalne interese, ljudske i prirodne resurse i slično. Duboko sam uvjeren da to moglo doprinijeti ekonomskom razvoju i dobrobiti društva“  istaknuo je ministar Crnadak.

Govoreći o makro-ekonomskoj strategiji regije, ministar Crnadak je naglasio da je potrebno nastaviti sa uvođenjem najbolje prakse i naučenih lekcija u razvoj ove strategije i usmjeriti se na njenu provedbu za dobrobit svih regionalnih aktera.

Na kraju je ministar Crnadak naglasio da suradnja između članica CEI koje su članice EU i onih koje su još uvijek u procesu pristupanja treba biti nastavljena i dodatno poboljšana. „Ova suradnja se treba provoditi na dva kolosijeka. Prvi je pomoć članica CEI koje su u EU članicama CEI koje to nisu u postizanju europskih standarda u svim područjima koja je definirala EU tijekom procesa pregovora. Drugo, jednako važno je osiguranje političke podrške unutar EU za daljnje proširenje kada se ispune standardi koje postavlja Bruxelles. Očekujemo da će države članice CEI koje su u EU biti naš glas koji će uvjeriti sve ostale u EU da proširenje nije gotova sve dok sve države koje su procesu pristupanja ne postanu članice EU“, rekao je ministar Crnadak.