Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2016 9:08
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao na ministarskom sastanku Unije za Mediteran

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je 2. juna 2016. godine na ministarskom sastanku Unije za Mediteran o regionalnoj saradnji i planiranju, koji je održan u Hašemitskoj Kraljevini Jordan uz supredsjedanje Evropske komisije i komesara Johannes Hahna.

Ministri zaduženi za međunarodnu saradnju i planiranje iz 43 države članice Unije za Mediteran raspravljali su o implementaciji zacrtanih projekata Unije koji trebaju doprinijeti jačanju međusobne povezanosti zemalja regije Mediterana.

Zamjenik ministra Brkić obratio se sudionicima sastanka naglasivši da je prioritet da se u regiji Mediterana postigne stabilnost, integracija i napredak društva, što je moguće samo uz odgovarajući gospodarski rast i poboljšanje regionalnog dijaloga i saradnje između zemalja članica. Stoga je, dodao da je neophodna saradnja na konkretnim projektima u različitim područjima.

„Regionalna saradnja mora biti dodatno ojačana kroz konkretne projekte na terenu. Što se tiče Zapadnog Balkana, radimo na infrastrukturnim projektima, transportnoj povezanosti, energetskim projektima i ekonomskoj razmjeni, što je ključno za gospodarski rast, privlačenje novih ulaganja i na taj način, stvaranje novih radnih mjesta, a sve uz pomoć EU. Infrastruktura i energetika su veliki potencijali za zdrave investicije jer omogućuju rast zaposlenosti i oporavak gospodarstva“, naglasio je zamjenik ministra.

Na kraju svoga obraćanja, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da slično Zapadnom Balkanu, regija Mediterana mora ostati prostor za saradnju i razmjenu koji ujedinjuje dvije strane Mediterana.

Zamjenik ministra Brkić razgovarao je s generalnim sekretarom Sekretarijata Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassijem o mogućnosti jačeg uključenja Bosne i Hercegovine u rad Sekretarijata, te pozvao generalnog sekretara da u skoro vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu.