Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.6.2016 10:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica SEECP

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je 31. maja 2016. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan u Pravetsu u Republici Bugarskoj.

Na sastanku je razgovarano o aktualnim događajima u jugoistočnoj Evropi i njihovom utjecaju na saradnju u regiji. Ministri su razmijenili mišljenja u vezi Zajedničke deklaracije u povodu 20-te godišnjice SEECP-a, koja će biti usvojena na samitu šefova država i vlada SEECP-a, 1. juna 2016.

Ministar Crnadak se obratio skupu i istaknuo da su države članice Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u dvadeset godina postojanja ove organizacije, izgradnjom regionalnog dijaloga i saradnje pokazale političku zrelost i dokazale da mogu iza sebe ostaviti nestabilnost, sukobe i kolektivnu apatiju. „Kao najvažniji regionalni forum za politički dijalog SEECP sve ove godine predstavlja originalni glas naše regije, jer je uspio osigurati kontinuirani dijalog u svim važnim aspektima regionalne saradnje. Posebno nam je drago da je BiH domaćin Sekretarijatu Vijeća za regionalnu saradnju, koja je de facto operativni centar našeg političkog foruma“, naglasio je ministar Crnadak.

Dodao je da se ovaj politički forum odvija u vrlo važnom trenutku za proces EU integracije Bosne i Hercegovine. „Prije nekoliko mjeseci smo podnijeli zahtjev za članstvo u EU i u toku su pripreme za provedbu svih potrebnih mjera kako bi se ubrzao taj proces. Bosna i Hercegovina zna da put u Bruxelles vodi preko regionalne saradnje i nastavlja podržavati i sudjelovati u aktivnostima i programima različitih inicijativa, prepoznajući višestruke mogućnosti povezivanja država regije“, rekao je ministar.

Ministar Crnadak je istaknuo da su aktuelni događaji, poput nasilnog ekstremizma uzrokovanog globalnim geopolitičkim promjenama, terorizmom, porastom ksenofobije i netolerancije, izazovima migracijskih kriza, oružanih sukoba u Evropi, jasna upozorenja da nikada ne smijemo prestati održavati dijalog, jer se svi problemi mogu riješiti samo kroz zajedničko djelovanje, a ne odvojenim pojedinačnim akcijama. Dodao je da su u tom smislu organizacije poput SEECP-a vrlo važne za promicanje zajedničkih vrijednosti, ideja, interesa i perspektiva.

Ministar Crnadak je na kraju obraćanja zahvalio domaćinu sastanka, Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske za vrlo dobro organiziran događaj, a Republici Hrvatskoj, kao sljedećoj predsjedavajućoj SEECP-om poželio uspjeh u narednom razdoblju.

Ministar Crnadak će 1. juna 2016. godine kao član delegacije Predsjedništva BiH, sudjelovati na samitu šefova država i vlada SEECP-a, koji se održava u Sofiji.