Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.5.2016 16:21
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u radnoj posjeti Slovačkoj Republici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 27. maja 2016. godine u radnoj posjeti Slovačkoj Republici gdje se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom.

Ministar Crnadak se zahvalio na pozivu i pozdravio odlične bilateralne odnose između BiH i Slovačke Republike, kao i intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou. Naglasio je da između dvije države nema otvorenih pitanja, i izrazio nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist.

Ministar Crnadak je zahvalio Slovačkoj i ministru Lajčaku osobno, na velikoj potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini na evropskom putu. Dodao je da je značaj Slovačke kao promotora BiH u Evropskoj uniji, tim veći što je Slovačka sljedeća, od 1. jula,  predsjedavajuća Evropskom unijom. Izrazio je nadu da će uz potporu i ohrabrenje slovačkog predsjedništva aplikacija BiH što prije biti proslijeđena Evropskoj komisiji. Ministar je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da očuva pozitivan momentum procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine, te da će uložiti napore u nastavak reformskih procesa i ispunjavanje najvažnijih uvjeta što je prije moguće.

Ministar Lajčak je istaknuo da je Slovačkoj veoma stalo da BiH uspije tokom slovačkog predsjedavanja napraviti pomak ka EU, a ključni uvjet za to je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer bez toga čak ni pod uvjetom da sve drugo bude urađeno neće biti moguće dobiti pozitivno mišljenje od strane EU. Izrazio je nadu da će Slovačka biti u mogućnosti da, već sredinom jula na Vijeću za vanjske poslove EU, na dnevni red uvrsti BiH, kako ne bi ponovno nastala velika pauza integracijskom procesu BiH. Slovačka namjerava da tokom predsjedavanja napravi izuzetak, i da pored zemalja kandidata za članstvo u EU, pozove i BiH da, početkom jeseni učestvuje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova i evropskih integracija. Naglasio je da je u interesu Slovačke da BiH bude što je moguće više zastupljena za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU.

Tokom radne posjete Slovačkoj ministar Crnadak se sastao i sa zamjenikom premijera Slovačke za investicije Peterom Pellegrinijem i predsjedavajućim Parlamentarnog komiteta za evropske poslove u Parlamentu Slovačke Lubošom Blahom.




Posjeta ministra Crnatka Slovačkoj Republici dio je ministrovih diplomatskih aktivnosti koje imaju za cilj osiguranje afirmativne podrške zemalja članica Evropske unije Bosni i Hercegovini u dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo.





Video materijal je dostupan putem linka.