Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.5.2016 14:50
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrop

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se danas, 18. maja 2016. godine održava u Sofiji.

Na sastanku učestvuju ministri vanjskih poslova 47 država članica Vijeća Evrope i glavni tajnik ove organizacije Thorbjør Jagland. Sastankom predsjedava ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov, koji je predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope.

U okviru sastanka ministri su raspravljali o sljedećim temama: demokratska sigurnost za sve u Evropi u vrijeme izazova, osiguranje dugoročne efikasnosti sistema Evropske konvencije o ljudskim pravima, politika Vijeća Evrope prema susjednim regijama i saradnja Vijeća Evrope sa Evropskom unijom.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju između ostalog naglasio da Vijeće Evrope kao najstarija i najveća multilateralna organizacija u Evropi može biti ponosna na svoja postignuća. „Nedavni događaji koji ugrožavaju evropsku stabilnost, potiču nas da i dalje ostanemo u stanju visoke pripravnosti, kad je u pitanju zaštita demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, kao glavnih preduvjeta za trajni mir na našem kontinentu. Vijeće Evrope, sigurno je, ne može riješiti sve probleme, ali ima moralni i politički autoritet, kao i jedinstvene mehanizme i alate kojima može značajno doprinijeti njihovom rješavanju. Pokušajmo ih što više koristiti, kao što to i glavni tajnik s pravom spominje u svom Izvještaju, i vratiti Evropu na stazu jedinstva i saradnje, zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i standardima“, istaknuo je ministar Crnadak.

Ministar Crnadak je naglasio podršku Bosne i Hercegovine politici susjedstva Vijeće Evrope, koja je bila i jedan od prioriteta bh. predsjedavanja prošle godine, i pozdravio inicijative glavnog tajnika u tom pogledu. Dodao je da politika susjedstva također šalje važnu poruku otvorenosti i želje članica Vijeća Evrope da se i izvan granica evropskog kontinenta promiču evropske vrijednosti i standardi. 

Ministar Crnadak je čestitao ministru Mitovu na vrlo uspješno vođenom predsjedavanju Komitetom ministara VE, a sljedećoj predsjedavajućoj, ministrici vanjskih poslova Republike Estonije Marini Kaljurand poželio uspjeh u narednom razdoblju.

Današnjim sastankom završava se šestomjesečno predsjedavanje Republike Bugarske Komitetom ministara Vijeća Evrope. Na svečanoj ceremoniji ministar Mitov će predsjedavanje predati ministrici Kaljurand.