Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.5.2016 17:11
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u utorak, 17. maja 2016. godine u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm (Peter Sijarto), koji boravi u posjeti BiH.

Dominantne teme sastanka dvaju ministara vanjskih poslova, na početku kojeg su pozdravljeni postojeći politički odnosi i bilateralna saradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske, bile su evropske integracije BiH i bilateralna saradnja dvije zemlje.

Ministar Crnadak je mađarskog kolegu upoznao sa situacijom u BiH i najnovijim dešavanjima po pitanju procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, pri čemu je izrazio očekivanje da će naša zemlja do kraja 2017. godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU i daljnje snažne podrške Mađarske.

Ministri Crnadak i Szijjártó su razgovarali i o mogućnostima za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje dvije zemlje. Pozdravljeno je nedavno održavanje sastanka kopredsjedavajućih Zajedničke komisije o ekonomskoj saradnji između BiH i Mađarske u Sarajevu, te obostrano izražena opredijeljenost za jačanje ekonomske saradnje, čemu će značajno doprinijeti i sve bolje transportno povezivanje o čemu je posebno razgovarano. U tom smislu ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti uspostavljena direktna avionska linija na relaciji Sarajevo - Budimpešta.

Također, tema razgovora je bilo i potpisivanje sporazuma između BiH i Mađarske, posebno Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je u finalnoj fazi usaglašavanja i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma za koji se čekaju saglasnosti entiteta.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak saradnje sa Mađarskom i u okviru različitih regionalnih inicijativa i uopće razvoj saradnje u regionu i izrazio zadovoljstvo jer će ministar Szijjártó učestvovati na predstojećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI) koji će 16. juna biti održan u Banja Luci u okviru predsjedavanja BiH.

Ministar Szijjártó je potvrdio da su Bosna i Hercegovina i Balkan veoma važni za Mađarsku, te naglasio da će Mađarska nastaviti da dosljedno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji i daljnje unapređenje saradnje sa NATO-om, kao i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).