Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.5.2016 13:15
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje u Dubrovniku na prvom Forumu Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje u radu prvog Foruma Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), koji se u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske održava u Dubrovniku 12. i 13. maja 2016. godine.

Ministar Crnadak je danas, 12. maja 2016. godine prisustvovao ceremoniji zvaničnog otvaranja EUSAIR Foruma, na kojoj su govorili evropska povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu, ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner.

Na panel diskusiji koja je uslijedila nakon svečanog otvaranja pored ministra Crnatka učestvovali su evropska povjerenica Creţu, ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati, zamjenik ministra ekonomije Republike Grčke Alexis Charitsis, ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Paolo Gentiloni, državni tajnik za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec, ministrica bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač.

Na panelu je raspravljano o ispunjavanju dva najvažnija cilja EUSAIR-a: unapređenje ekonomskog rasta i razvoja u jadransko-jonskoj regiji uz istovremenu zaštitu mora i priobalja i snažnija integracija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata u Evropsku uniju.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju posebno istakao želju BiH da kroz regionalnu saradnju u okviru Strategije EU za jadransko-jonsku regiju omogući brži privredni rast, više investicija i smanjenje nezaposlenosti. Ministar je rekao da očekuje da će reformske aktivnosti Vijeća ministara BiH, kao i Vlada Republike Srpske i Federacije BiH imati veće efekte na domaću privredu, uz snažnu regionalnu saradnju i podršku Evropske unije.

Ministar Crnadak je u okviru panela također naglasio da je BiH kao kopredsjedavajuća trećeg stupa Strategije - kvaliteta  okoliša - postavila nekoliko prioritetnih aktivnosti, kao što su osiguranje investicija za projekte koji će doprinijeti smanjenju zagađenja Jadranskog mora, podizanje svijesti o vrijednosti prirodnih resursa i druge.

Na forumu se raspravlja o napretku Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) od njenog usvajanja od strane Evropskog vijeća u oktobru 2014. godine, te definiraju sljedeći koraci. Očekuje se i usvajanje deklaracije sa prvog Foruma EUSAIR.

Na marginama Prvog EUSAIR foruma ministar Crnadak će imati bilateralne susrete sa ministrima vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije.