Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.5.2016 16:12
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na šestom 2BS forumu (To be Secure Forum)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 6. maja 2016. godine na šestom 2BS (To be Secure) forumu koji se pod nazivom „Globalna sigurnost u pitanju - izazovi i odgovori" održava u Budvi, u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore i pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore.

Ministar Crnadak je prisustvovao ceremoniji zvaničnog otvaranja godišnjeg foruma na visokom nivou, koji se bavi pitanjima globalne, transatlantske i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, na kojoj su govorili predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Atlantskog vijeća Crne Gore Savo Kentera i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret Ann Uyehara.

Na poziv organizatora ministar Crnadak je učestvovao u panel diskusiji na temu: „Od Velsa do Varšave: usmjeravanje NATO kroz burne vode transatlantske sigurnosti". Panelisti su pored ministra Crnatka bili i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije Odeta Barbullushi, ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović - Đurišić, te predstavnik Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država Robert G. Bell. Uvodno obraćanje na ovom panelu imao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Alexander Vershbow.

U okviru svog izlaganja ministar Crnadak je istaknuo da je BiH snažno opredijeljena za jačanje regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, te da će BiH nastaviti da daje doprinos u svim sigurnosnim regionalnim inicijativama. Povodom Samita NATO-a u Varšavi, ministar Crnadak je naglasio da su opće poznate okolnosti vezano za mogućnost aktiviranja MAP-a za BiH, te da do toga neće doći u Varšavi, ali je istaknuo da očekuje ohrabrujuće poruke za BiH kao i potvrdu nastavka partnerstva BiH i NATO-a. Ministar je rekao da BiH nastavlja učešće u globalnoj koaliciji u borbi protiv terorizma, te odbacio pisanja pojedinih zapadnih medija u kojima se BiH spominje kao moguće utočište za teroriste ocijenivši te navode netačnim i nekorektnim.