Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2016 8:01
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao na konferenciji „Zapadni Balkan: Dodatna energija procesu proširenja rješavanjem bilateralnih rasprava“ u Beču

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na konferenciji pod nazivom “Zapadni Balkan: Dodatna energija procesu proširenja rješavanjem bilateralnih rasprava”, koja je 25. i 26. aprila 2016. godine održana u Beču.

Konferenciju je organiziralo Federalno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove  Republike Austrije u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Republike Francuske, Regionalnim centrom za saradnju, Evropskim fondom za Balkan, te Karl Renner institutom.

Zamjenik ministra Brkić je govoreći na panelu iznio pozitivne primjere Bosne i Hercegovine navodeći da je prvi Ugovor o granici Bosna i Hercegovina potpisala s Republikom Hrvatskom, koji je u provedbi, iako nije ratificiran od parlamenata obje zemlje. Također je naveo i postupak ratificiranja Ugovora o granici Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom, potpisanim upravo na konferenciji u Beču 2015. godine, koji je završen u zemljama potpisnicama. Zamjenik ministra Brkić je istaknuo da su pozitivan primjer i ugovori o kolokaciji objekata diplomatsko-konzularnih predstavništva između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i Makedonije.

Zamjenik ministra Brkić je dodao da je Bosna i Hercegovina potpuno otvorena za regionalnu saradnju navodeći da su odnosi sa susjedima, posebno Republikom Srbijom, daleko odmakli. Izrazio je i nadu da će nova Vlada nastaviti pozitivan trend.

U nastavku izlaganja zamjenik ministra Brkić je istaknuo da bi između "izravnih" susjeda, trebalo graditi više povjerenja i razumijevanja jer provedba Zakona o univerzalnoj jurisdikciji nije doprinijela povjerenju. Zamjenik ministra Brkić je prije učešća na Konferenciji imao i bilateralni susret sa Sebastianom Kurzom, federalnim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.