Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2016 9:04
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u radnoj posjeti Republici Italiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, 26. aprila 2016. godine u Rimu sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Paolom Gentillonijem. Susret je upriličen u okviru radne posjete ministra Crnatka Republici Italiji, na početku koje je ministar Crnadak u jutarnjim satima održao predavanje u Italijanskom društvu za međunarodne organizacije (La Società Italiana per l’Organizzazione Internazionale - SIOI) na temu: „Put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju“. Prije predavanja ministar Crnadak se sastao sa predsjednikom SIOI Francom Frattinijem, bivšim ministrom vanjskih poslova Republike Italije i doskorašnjim potpredsjednikom Evropske komisije.

Ministar Crnadak i ministar Gentilloni su tokom susreta ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Italije dobrosusjedski, vrlo prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima, te izrazili spremnost dvije zemlje za njihovo daljnje unapređenje, uz intenziviranje bilateralnih kontakata.

Ministar Crnadak je posebno izrazio zainteresiranost BiH za daljnje jačanje bilateralne privredne saradnje sa Italijom, u svjetlu pozitivnih rezultata trgovinske razmjene. Između ostalog je naveo podatak da se Italija prema obimu ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH nalazi na drugom mjestu sa ukupno ostvarenom razmjenom u 2015. godini vrijednom 1,5 milijardi eura. Ocijenio je da dobar put za unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje predstavlja i organiziranje različitih oblika susreta privrednika i investitora i predstavnika privrednih komora. Podsjetio je na održavanje 7. Sarajevo Business Foruma i uputio poziv italijanskim investitorima da se na navedenom i drugim privrednim forumima u našoj zemlji upoznaju sa mogućnostima za investiranje u BiH. Ukazao je i na značaj daljnjeg ugovornog reguliranja odnosa i u tom pogledu izrazio očekivanje da će uskoro biti potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Italije.

Posebna tema razgovora ministra Crnatka sa ministrom Gentillonijem bile su evropske integracije BiH. Ministar Crnadak je istaknuo da BiH izuzetno cijeni dosadašnju podršku i pomoć koju je Italija pružila BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i očekuje da će se podrška nastaviti i u budućnosti. U tom kontekstu je zatražio podršku i zalaganje Italije unutar EU za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU, uz ocjenu da će to dati novi zamah u procesu evropskih integracija BiH, a time i doprinijeti ukupnoj stabilnosti i potaknuti daljnje reforme na putu ka EU, sa pozitivnim uticajem na ekonomiju. Ministar Crnadak je istaknuo da BiH želi dodatno jačanje i intenziviranje odnosa sa Italijom u procesu evropskih integracija, te predložio intenziviranje saradnje u procesu priprema BiH u pretpristupnom periodu.

Tokom susreta je razgovarano i o regionalnim odnosima i saradnji, posebno predsjedavanju BiH Centralnoevropskom inicijativom (CEI) u 2016. godini, samitu lidera procesa Brdo - Brioni i aktivnostima u okviru Berlinskog procesa. Također, bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma i drugim aktuelnim pitanjima.

Italijanski ministar je na kraju razgovora naglasio da će se odazvati pozivu ministra Crnatka i 16. juna ove godine učestvovati u radu Konferencije ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative, koja će biti održana u Banja Luci.

Ministar Crnadak se danas sastao i sa predsjednikom Odbora za međunarodne poslove Senata Parlamenta Italije Pierom Ferdinandom Casinijem. Razgovarano je o daljnjoj podršci Italije evropskim integracijama BiH, međuparlamentarnoj saradnji BiH i Italije i drugim pitanjima.

Ministar Crnadak će drugog dana radne posjete Republici Italiji, 27. aprila, posjetiti sjedište Sekretarijata Centralnoevropske inicijative u Trstu, te se sastati sa gradonačelnikom Trsta Robertom Cosolinijem.

Video materijal je dostupan putem linka:
https://www.wetransfer.com/downloads/d5285f61585b3ffdf37c6b7128c2d60620160426131759/1429b4