Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.4.2016 14:52
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u zvaničnoj posjeti Kraljevini Švedskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 8. aprila 2016. godine u zvaničnoj posjeti Kraljevini Švedskoj tokom koje se u Štokholmu sastao sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström i predsjednikom Švedskog parlamenta (Sveriges Riksdag) Urbanom Ahlinom.

Ministar Crnadak je ministricu Wallström i predsjednika parlamenta Ahlina podsjetio da je nakon obimnih napora uloženih u proteklom periodu i ispunjavanja postavljenih uvjeta, te otpočinjanja procesa pregovora u cilju prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina 15. februara 2016. godine predala zahtjev za članstvo u EU. Uz zahvalnost za do sada pruženu snažnu podršku ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da će Švedska nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU.

Ministar Crnadak je tokom razgovora o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Švedske, koje je ocijenio kao dobre i prijateljske, između ostalog ocijenio da se treba fokusirati na intenziviranje ekonomske saradnje, koja s obzirom na mogućnosti nije na očekivanom nivou. Posebno je ukazao na potrebu organiziranja susreta privrednika i uputio poziv švedskim privrednicima da učestvuju na predstojećem Sarajevo Business Forumu, na kojem će biti predstavljeni infrastrukturni i energetski projekti, kako u sklopu Connectivity Agende tako i okviru saradnje zemalja srednje i istočne Evrope i Kine (tzv. saradnja „16+1“ - CEEC).

Obostrano je posebno istaknut značaj uloge bosanskohercegovačke dijaspore u Švedskoj (prema zvaničnim podacima broj osoba rođenih u BiH koje žive u Švedskoj je veći od 57 hiljada) za razvoj odnosa dvije zemlje i u tom kontekstu pozdravljen pozitivan trend pokretanja biznisa u BiH od strane članova bh. zajednice u Švedskoj. Razmijenjena su mišljenja o privrednim sektorima sa najvećim potencijalima za snažniju saradnju. Između ostalog je ukazano i na potencijal razvoja saradnje u IT sektoru, gdje vodeću ulogu može imati bh. dijaspora koja je dobro integrirana u ekonomski život Švedske.

Tokom susreta sa predsjednikom Riksdaga, u kojem već duže vrijeme djeluje međuparlamentarna grupa prijateljstva s Parlamentarnom skupštinom BiH, pozdravljena je dobra parlamentarnu saradnja dvije zemlje, koja je za BiH bitna kako u kontekstu bilateralnih odnosa tako i u procesu EU integracija, s obzirom na značaj uloge parlamenata zemalja članica u procesu EU proširenja.

Ministar Crnadak je sa švedskim zvaničnicima razgovarao i o saradnji dvije zemlje na multilateralnom planu, te razmijenio informacije o različitim pitanjima multilateralne prirode, kao i mišljenja i stavove o najvažnijim međunarodnim pitanjima.