Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.1.2016 12:49
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Mirom Kovačem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u petak, 29. januara 2016. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Mirom Kovačem, koji 28. i 29. januara 2016. godine boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka održana je press konferencija na kojoj su ministri Crnadak i Kovač istakli da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobrosusjedski i prijateljski, i izrazili spremnost za njihovo unapređenje u svim oblastima.

Ministar Crnadak je zahvalio ministru Kovaču na odluci da njegova prva posjeta u kapacitetu šefa diplomatije Republike Hrvatske bude upravo Bosni i Hercegovini. Dodao je da su današnjom posjetom poslane vrlo jasne i snažne poruke - da Republika Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini na evropskom putu i da je stav Republike Hrvatske da svaka odluka u Bosni i Hercegovini treba biti rezultat dogovora tri naroda i dva entiteta.

Ministri su se dogovorili da tokom sljedećeg bilateralnog susreta, koji će se desiti u Zagrebu nakon predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, potpišu Sporazum o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske. Potpisivanjem ovog sporazuma će se dodatno ojačati integracijski proces BiH.

Ministar Crnadak je istaknuo da je Hrvatska treći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine sa ostvarenom ukupnom razmjenom od oko 2,6 milijarde KM i treći najveći investitor u BiH. Dodao je da je to vrlo dobra osnova za daljnje jačanje privrednih veza i saradnje, za što postoji spremnost obje strane.

Ministar Crnadak je informirao da je na sastanku razgovarano i o setu bilateralnih sporazuma koji su u pripremi i koji će uskoro biti potpisani.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Miro Kovač je istaknuo da je odluka nove hrvatske vlade da se poboljša i ojača saradnja sa susjednim zemljama, te je stoga za njegovu prvu posjetu odabrana Bosna i Hercegovina. Dodao je da se BiH nalazi u vrhu prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske. Naglasio je da je u interesu Republike Hrvatske da BiH bude stabilna država u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna i živjeti puno bolje. Istaknuo je snažnu potporu Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.