Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.1.2016 13:18
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao predavanje na Kraljevskom institutu međunarodnih poslova (Chatham House) u Londonu na temu „Bosna i Hercegovina na putu EU integracija“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je sinoć, 12. januara 2016. godine, predavanje na uglednom Kraljevskom institutu međunarodnih poslova (Chatham House, The Royal Institute of International Affairs) na temu „Bosna i Hercegovina na putu EU integracija".

Ministar Crnadak je tokom predavanja govorio o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na planu implementacije neophodnih reformi i približavanja članstvu u Evropskoj uniji, te narednim koracima na putu ka ostvarenju navedenog strateškog cilja, uz osvrt na regionalnu saradnju.

Ministar Crnadak je posebno istaknuo značaj novog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, koji bi, kako je ocijenio, teško bio moguć bez prijateljske podrške Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemačke, na čiju inicijativu je EU prilagodila i proširila pristup prema našoj zemlji.

Ministar Crnadak je podsjetio da je nakon usvajanja novog pristupa novoizabrano Predsjedništvo BiH usvojilo Zajedničku izjavu koju su potpisali lideri svih političkih partija u zemlji, a potom usvojio bh. parlament, nakon čega su svi nivoi vlasti usvojili dalekosežan dokument pod nazivom Reformska agenda sa detaljima društvenih i ekonomskih strukturalnih reformi.

„Mi smo, za sada, sproveli oko 30 posto dogovorenih mjera i donijeli nekoliko strateških dokumenata koji će nam omogućiti poboljšanje poslovne klime u Bosni i Hercegovini, stvaranje održive ekonomije, povećati zaposlenost i privući direktna strana ulaganja. Na primjer, oba entiteta (Federacija BiH i Republika Srpska) su usvojili nove zakone o radu i napravili nekoliko velikih koraka prema fleksibilnijem tržištu rada. Te promjene su napravljene uz visok nivo međuentitetske koordinacije i saradnje" istaknuo je ministar Crnadak i dodao da je napredak rezultirao vrlo bitnim korakom za BiH a to je prošlogodišnje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji, koji predstavlja okvir za proces pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Upoređujući novu inicijativu sa nekim iz prethodnog perioda ministar Crnadak je istaknuo da postoje tri ključna aspekta zbog kojih se aktuelni reformski projekt razlikuje od prethodnih, a to su momentum, odnosno unutrašnji i vanjskih politički zamah, konsenzus o pitanju integracije BiH u EU i odgovornost.

Ministar Crnadak je kao naredni korak najavio podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU i naglasio da su vlasti u BiH jednako kao što su opredijeljene za podnošenje aplikacije za članstvo u skoroj budućnosti, odlučno opredijeljene za provođenje potrebnih reformi, ne samo zbog toga jer one mogu biti preduvjet za evropske integracije, već i zato jer su one preduvjet za bolji životni standard i održivu privredu.

Predavanje ministra Crnatka je upriličeno u okviru zvanične posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, tokom koje se ministar u Londonu sastao sa državnim sekretarom za vanjske i commonwelth poslove Ujedinjenog Kraljevstva Philipom Hammondom i delegacijom Svepartijske grupe za BiH u Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva koju je predvodila predsjedavajuća Svepartijske grupe Karen Lumley.

Kraljevski institut međunarodnih poslova poslove je nezavisna institucija iz Londona osnovana 1920. godine. U godišnjem Global Go To Think Tank indexu Univerziteta Pensilvanija Chatham House je sedam godina u nizu proglašena za najbolju think tank organizaciju izvan Sjedinjenih Američkih Država i drugu najbolju na svijetu u protekle četiri godine.

Video materijal je dostupan putem linka: https://mega.nz/#!2V0CiKxD

(Decryption key: !xUuduO8hk5a6EBLc1RJ0-QJivv6A68D1K6zEph769OA)