Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.11.2015 14:32
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao u radu regionalne parlamentarne konferencije „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i izgledi“ na Jahorini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 27. novembra 2015. godine u radu regionalne parlamentarne konferencije „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i izgledi“ koja je održana na Jahorini u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u okviru podrške Mreži parlamentarnih komiteta za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC).

Na dvodnevnoj konferenciji su učestvovali članovi Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srbije, Skupštine Crne Gore i makedonskog Sobranja.

Ministar Crnadak je učestvovao u panel diskusiji na temu „Kako parlamenti mogu da sarađuju sa izvršnom vlašću u provođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende“. Osim ministra Crnatka u diskusiji je učestvovala ministrica bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, uz moderaciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjedavajućeg Odbora NPC-a Branislava Borenovića.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja ocijenio da je koncept regionalne saradnje jedno od najefikasnijih „oružja“ za sve zemlje Zapadnog Balkana, posebno na polju evropskih integracija, koju treba dodatno osnažiti, i izrazio zadovoljstvo jer regionalna saradnja daje konkretne finansijske i infrastrukturne rezultate pri tome ukazujući na Berlinski proces i posebno njegovu Bečku konferenciju.

Govoreći o saradnji izvršne i zakonodavne vlasti u aktuelnom trenutku ministar Crnadak je rekao da je u Bosni i Hercegovini završena deklarativna faza, u kojoj su parlamenti u BiH usvojili reformsku agendu i provedbene planove, te da slijedi faza implementacije, vrijeme u kojem i izvršna i zakonodavna vlast treba da pokreću inicijative i usvajaju zakone. Borbu protiv korupcije ministar Crnadak je označio kao jedan od najvažnijih zadataka.

Prema ocjeni ministra Crnatka ključna stvar za region u narednom periodu bit će mir,  stabilnost i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, koji, kako je rekao, ne smiju biti shvaćeni zdravo za gotovo.