Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.11.2015 14:56
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Konferenciji Unije za Mediteran u Barseloni

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Konferenciji Unije za Mediteran „Prema zajedničkoj razvojnoj agendi za Mediteran“ koja je 26. novembra 2015. godine održana u Barseloni, sjedištu Unije za Mediteran. Domaćini konferencije su visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Hašemitske Kraljevine Jordan Nasser Judeh, državni sekretar za vanjske poslove Kraljevine Španije Ignacio Ybáñez Rubio i generalni sekretar Unije za Mediteran (UfM) Fathallah Sijilmassi.

Ministar Crndak je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica UfM-a (28 država članica Evropske unije i 15 mediteranskih partnerskih zemalja iz sjeverne Afrike, Bliskoga Istoka i Balkana) kojim je konferencija u Barseloni započela svoj rad. Na sastanku je razgovarano o dosadašnjim aktivnostima UfM-a i zajedničkoj budućoj saradnji i razvoju regiona, te aktuelnim temama poput migracija i borbe protiv terorizma.

Ministri vanjskih poslova zemalja Unije za Mediteran su se saglasili da je neophodno postići veći stepen saradnje na području Mediterana, sa posebnim naglaskom na ekonomske odnose i razvoj.

Tim povodom ministri vanjskih poslova Unije za Mediteran su se saglasili da se dodatno osnaži rad sekretarijata Unije, sa ciljem što efikasnijeg provođenja političkih dogovora i usaglašenih projekata.

Ministar Crnadak je pozdravio poruke i zaključke sa prvog dijela konferencije, koje se odnose na krize u Siriji i Libiji i pozivaju na mirno rješavanje konflikata, sa posebnim naglaskom na potrebu za što većim stepenom zajedničkog djelovanja zemalja Unije za Mediteran na pitanjima kao što su terorizam, radikalizam, strani teroristički borci i druga sigurnosna pitanja.

Na marginama konferencije ministar Crnadak se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom, koji ga je upoznao sa najnovijim dešavanjima po pitanju migrantske krize. Razgovarano je i o pripremama koje je provela Bosna i Hercegovina za mogući priliv izbjeglica, kao i o nedavnom terorističkom napadu u Sarajevu u kojem su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je članica Unije za Mediteran od njenog osnivanja 2008. godine na Samitu u Parizu.