Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.11.2015 16:32
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope u Berlinu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 24. novembra 2015. godine u Berlinu, na poziv ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera i ministra vanjskih poslova Republike Italije Paola Gentilonija, na Sedmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope (Seventh Southeast Europe Foreign Ministers’ Conference).

Ministarsku konferenciju je organizirao Aspen institut Njemačka u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ambasadom Republike Italije u Berlinu. Na konferenciji su učestvovali ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Evrope, zemlje domaćina – Njemačke i ovogodišnje zemlje partnerice – Italije, predstavnici njemačkih institucija, regionalnih inicijativa i organizacija i uglednih kompanija. U okviru konferencije održano je nekoliko zasebnih sesija tokom kojih je diskutirano o različitim pitanjima, poput migrantske krize, procesa proširenja Evropske unije, unapređenju saradnje zemalja regiona s fokusom na saradnju u okviru tzv „Berlinskog procesa“, privlačenju stranih investicija kroz unapređenje pravnog okvira i poslovnih prilika na Zapadnom Balkanu, odnosima evroatlantske zajednice i Rusije, evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona i drugim temama.

Govoreći o terorističkim prijetnjama, ministar Crnadak je podsjetio da je BiH jedina zemlja u regionu koja je i sama doživjela teroristički napad nakon napada u Parizu. Dva nenaoružana pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena su, kao i pripadnik policije Republike Srpske u Zvorniku ranije ove godine, od strane radikalnih islamskih fanatika i Bosna i Hercegovina je odlučna da pojača koordinaciju i efikasnost svojih sigurnosnih agencija i institucija, rekao je ministar Crnadak. Također, ministar Crnadak je ponovio opredjeljenje BiH da nastavi sa aktivnim učešćem, u skladu sa svojim mogućnostima, u globalnoj koaliciji protiv terorizma i Islamske države.

Ministar Crnadak je, u dijelu rasprave koji se odnosi na proširenje EU, rekao da je BiH sve bliža podnošenju aplikacije za članstvo, te da je Vijeće ministara BiH spremno da zajedno sa entitetskim vladama implementira usvojeni program ekonomskih reformi. Također, rekao je da BiH mora konačno započeti obračun sa korupcijom, jer bez toga ne mogu uspjeti ni ekonomske reforme, niti se može povratiti povjerenje građana u institucije.

Na marginama konferencije u Berlinu ministar Crnadak je razgovarao sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) ambasadorom Giovannijem Caracciolo di Vietrijem. Bosna i Hercegovina će od 1. januara 2016. godine preuzeti godišnje predsjedavanje ovom inicijativom, koja je jedna od najstarijih i najpoznatijih u Evropi.