Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.11.2015 11:12
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao u panel diskusijama na konferenciji „20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma“ u Daytonu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 19. novembra 2015. godine u panel diskusijama održanim u okviru konferencije „20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma" koja se povodom obilježavanja dvadesete godišnjice Sporazuma održava od 19. do 21. novembra u River kampusu Univerziteta Dayton u Daytonu.

Ministar Crnadak je učestvovao u panel sesijama: „Implementacija Daytona: Izazovi u transformaciji od Daytona" i "Koja je uloga Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas i kako SAD mogu biti efikasnije".

Tokom prve panel diskusije ministar Crnadak je ponovio stav da Dejtonski mirovni sporazum treba da bude okvir za budući razvoj i provođenje reformi u BiH, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli usvajanju ovog sporazuma.

Ministar Crnadak je govoreći o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u BiH između ostalog ocijenio da mnoge uspješne reforme u našoj zemlji, poput reforme odbrane, ne bi bilo moguće provesti bez stalne podrške SAD i istaknuo da je partnerstvo sa SAD od ključnog značaja za BiH.

Pred obraćanje bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona ministar Crnadak je imao kratak sastanak sa gospodinom Clintonom tokom kojeg su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, borbi protiv terorizma i predsjedničkoj kampanji u SAD.

Na početku svog obraćanja bivši predsjednik Clinton je uputio izraze saučešća porodicama Nedeljka Radića i Armina Salkića, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su ubijeni u terorističkom napadu u Sarajevu.

Video materijal je dostupan putem linka: http://we.tl/4HBE2bE288