Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.11.2015 20:18
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak govorio na otvaranju konferencije „20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma“ u Daytonu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak govorio je 19. novembra 2015. godine na otvaranju konferencije „20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma" koja se u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice Sporazuma održava od 19. do 21. novembra u River kampusu Univerziteta Dayton u Daytonu.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjima ministra Crnatka, ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Đerđa Matkovića i specijalnog predstavnika predsjednice Republike Hrvatske Mate Granića.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja naglasio da je Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma i da obilježavanje 20 godina ima ogroman značaj za BiH, da je Dejtonski sporazum donio najbolji balans svih stavova i ambicija sva tri naroda u BiH, da je zaustavio ubijanje ali i otvorio šansu za budućnost, te pozvao da se svi u BiH sa više poštovanja i uvažavanja odnose prema Dejtonskom sporazumu.

Naglasio je da je važnije umjesto gubljenja energije na izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, imati ozbiljne i odgovorne političare koji će uvažavajući dvoentitetsko uređenje i konstitutivnost sva tri naroda odvesti BiH u Evropsku uniju. Posebno je istaknuo da 20 godina nakon što je Sporazum potpisan narod u BiH zaslužuje da živi mnogo bolje i najavio da će se BiH najviše posvetiti ekonomskim reformama i borbi protiv korupcije.

Na poziv organizatora konferencije ministar Crnadak će danas učestvovati u dvjema panel sesijama: „Implementacija Daytona: Izazovi u transformaciji od Daytona" i "Koja je uloga Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas i kako SAD mogu biti efikasnije". Osim ministra Crnatka panelisti na prvoj sesiji će biti bivši visoki predstavnik u BiH ambasador Wolfgang Petritsch, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i bivši ambasador SAD u BiH Thomas Miller (moderator Daniel Server sa Univerziteta Johns Hopkins), a na drugoj panel sesiji ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack (moderator Bodo Weber).

Video materijal je dostupan putem linka:

https://www.wetransfer.com/downloads/fd87b5d1c4e2032ebf44e7b7bb5c
141020151119161725/e95d2aa9cf10f37c6b245f5639dce00e20151119161725/de0f41