Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.11.2015 13:12
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Washingtonu učestvovao na konferenciji „Dvadeset godina nakon Dejtona: Izgledi za napredak u reformama u Bosni i Hercegovini“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 17. novembra 2015. godine na konferenciji „Dvadeset godina nakon Dejtona: Izgledi za napredak u reformama u Bosni i Hercegovini“ koja je u organizaciji Centra za transatlantske odnose Škole za napredne međunarodne studije (CTR SAIS) Univerziteta Johns Hopkins i Američko-bosanske fondacije (ABF) održana na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu. Ministar Crnadak je bio uvodničar panel sesije na temu „Perspektive za investitore i privatni sektor: Reformska agenda i poslovanje u Bosni i Hercegovini“.

Ministar Crnadak je tom prilikom govorio o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, makroekonomskim pokazateljima, poslovnom okruženju, uvjetima za poslovanje i privlačenju stranih investicija u BiH 20 godina nakon parafiranja i potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Između ostalog ministar Crnadak je rekao da je BiH zemlja potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja prijateljske odnose gradi i jača kako sa zemljama članicama EU tako i sa drugim zemljama - Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, Kinom, Turskom...i zemlja koja se prema najnovijem Izvještaju Evropske komisije vratila na reformski put i započela s rješavanjem preostalih prioriteta na putu pristupanja Evropskoj uniji, što je pokazalo i usvajanje Reformske agende.

Ministar Crnadak je tokom izlaganja posebno istaknuo da je najveća prepreka značajnijim stranim ulaganjima u BiH korupcija protiv koje će se aktuelna vlast na nivou BiH odlučno boriti. Također je istaknuo da isti pristup ovom problemu očekuje i od vlasti na entitetskom nivou, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH.

Ministar Crnadak je kao prednosti za poslovanje u BiH naveo Zakon o direktnim stranim investicijama prema kojem strani ulagači imaju ista prava i obaveze kao i rezidenti BiH, članstvo u CEFTA-i, stabilnu valutu, odličan geografski položaj, raznovrsne i bogate prirodne resurse i kvalitetnu radnu snagu, velike resurse za razvoj energetike, poljoprivredno-prehrambene industrije, infrastrukture, turizma i drugih oblasti, te naveo podatke iz istraživanja Predstavništva njemačke privrede u BiH i ovogodišnjeg izdanja Svjetske banke Doing Business.

Ministar Crnadak će u nastavku sedmice učestvovati na konferenciji „20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koja će kao centralni događaj obilježavanja godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma u SAD biti održana od 19. do 21. novembra 2015. godine u River kampusu Univerziteta Dayton u Daytonu. Programom konferencije je predviđeno da ministar Crnadak govori na samom otvaranju konferencije, 19. novembra kao i da istog dana bude uvodničar dviju panel sesija: „Implementacija Dejtona: Izazovi u transformaciji od Dejtona“ i “Koja je uloga SAD u BiH danas i kako SAD mogu biti efikasnije”. Također, predviđeno je obraćanje ministra Crnatka u petak, 20. novembra.

 

Video snimak izlaganja ministra Crnatka dostupan je putem linka: http://we.tl/JVGOYNF83I.