Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2015 18:08
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 7. oktobra 2015. godine na poziv ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera u posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tokom susreta ministra Crnatka i ministra Steinmeira istaknuta je snažna podrška Njemačke Bosni i Hercegovini na evropskom putu i provedbi reformske agende. Naglašeno je da je interes Njemačke postizanje trajne stabilnosti i sigurnosti u regionu zapadnog Balkana kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje regiona. Potvrđeno je njemačko opredjeljenje da pomogne BiH i regionu u ekonomskim i socijalnim reformama.

Ministar Crnadak je zahvalio je Njemačkoj i ministru Steinmeieru osobno na iznimno važnom angažmanu u pokretanju inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija BiH. Informirao je sagovornika o napretku postignutom u BiH posebice u posljednjih nekoliko mjeseci, istaknuvši da je Bosni i Hercegovini dana prilika da uhvati korak u procesu EU integracija koju ne smije propustiti. Istakao je veliku ulogu koju je Njemačka kroz Berlinski proces dala projektu infrastrukturnog povezivanja zapadnog Balkana.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima koji su obostrano ocijenjeni kao dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je naglasio interes Bosne i Hercegovine za jačanjem ekonomskih odnosa sa Njemačkom, koja je jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u BiH. Informirao je da Vijeće ministara BiH aktivno radi na poboljšanju poslovne klime i da reforme koje BiH mora provesti, imaju za cilj i povećanje investicija. Istakao je da je jedan od prioriteta rada MVP BiH u budućem periodu jačanje ekonomske diplomatije.

Ministar Crnadak je naglasio značaj pomoći koju Njemačka već godinama pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu saradnju, tehničku i financijsku. Dodao je da rezultati te saradnje doprinose unapređenju infrastrukture, razvoju energetskog sektora i poslovnog okruženja, te jačanju demokratskih odnosa i pravne države u BiH.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, ministar Crnadak je naglasio da BiH poduzima sveobuhvatne mjere u slučaju masovnijeg dolaska izbjeglica, a koje sadrže sigurnosnu i humanitarnu komponentu. Dodao je da je interes BiH da se pronađe zajedničko sveobuhvatno rješenje za krizu, te da će BiH, zajedno sa EU i svojim susjedima sudjelovati u radu Konferencije o istočnomediteranskim i zapadnobalkanskim rutama, koja će biti održana 8. oktobra 2015. godine u Luxembourgu i na kojoj će se raspravljati o rastućim migrantskim tokovima sa Bliskog istoka.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak će u popodnevnim satima održati sastanak sa predstavnicima udruga bosanskohercegovačkih građana u SR Njemačkoj, na kojem će se  razmijeniti mišljenja i konkretne ideje o načinu i ciljevima većeg uključivanja bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj u društveni i ekonomski razvoj BiH.