Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2015 9:01
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u New Yorku učestvovao na trilateralnim sastancima ministara vanjskih poslova BiH, Republike Srbije i Republike Turske i BiH, Republike Hrvatske i Republika Turske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 29. septembra 2015. godine na trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske i trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Turske. Sastanci su održani u New Yorku, na marginama 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Na sastanku ministra Crnatka sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije i Republike Turske Ivicom Dačićem i Feridunom Hadi Sinirlioğluom izraženo je zadovoljstvo zbog održavanja novog ministarskog trilateralnog sastanka i spremnost za nastavak saradnje u trilateralnom formatu. Također, pozdravljeno je održavanje trilateralnog sastanka ministara ekonomije i trgovine u avgustu ove godine, na kojem je obnovljen rad Trilateralne komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju tri zemlje i postignut dogovor o različitim, konkretnim oblicima saradnje u narednom periodu.

Neposredno nakon sastanka održan je i trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Turske. Tokom razgovora ministra Crnatka, ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić i ministra Sinirlioğlua iskazano je zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja ministara tri zemlje u trilateralnom formatu, nakon petogodišnje pauze. Razmatrane su sve aktuelne teme, poput izbjegličke krize, ekonomskih izazova i evrointegracionih procesa zemalja Zapadnog Balkana. Konstatirano je da sagovornici ministra Crnatka, odnosno zemlje koje isti predstavljaju, imaju puno razumijevanje za okolnosti u kojima BiH ispunjava uvjete na svom evropskom putu, kao i za specifičnosti vezane za saradnju BiH sa NATO savezom.

Dogovorena je daljnja konstruktivna saradnja u trilateralnom formatu, koji bi, pored ministara vanjskih poslova, za istim stolom okupljao i šefove država, te ministre iz resora privrede i ekonomije.