Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2015 10:44
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 70. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 29. septembra 2015. godine u nizu događaja na visokom nivou koji su održani u sjedištvu Ujedinjenih naroda u New Yorku u okviru 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.


Ministar Crnadak je prisustvovao Samitu lidera o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma kojim je predsjedavao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama. Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovom važnom događaju predvodio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Ministar Crnadak je u svojstvu predsjedavajućeg Američko-jadranske povelje (A5) organizirao radni ručak sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica Povelje, kojom prilikom su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu, te razmotrene mogućnosti za daljnje unapređenje saradnje i prevazilaženje aktuelnih izazova.

Ministar Crnadak je održao i bilateralne sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Gruzije Giorgijem Kvirikashvilijem, ministricom vanjskih poslova Republike Estonije Marine Kuljarand, te državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske baronesom Joyce Anelay. Tokom susreta su razmijenjene informacije o vanjskopolitičkim prioritetima i pozicijama, te razmotrene mogućnosti za unapređenje bilateralne saradnje i saradnje na multilateralnom planu.

Aktivnosti ministra Crnatka navedenog dana su okončane prisustvom na svečanim prijemima koje su upriličili Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i podsekretar UN-a za mirovne operacije, te Evropska unija.