Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.9.2015 13:22
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je 28. septembra 2015. godine u Strazburu u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Ministar Crnadak je u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope podnio izvještaj Parlamentarnoj skupštini VE o aktivnostima Komiteta ministara VE pod predsjedavanjem BiH.

Ministar Crnadak je parlamentarce Vijeća Evrope informirao da je Komitet ministara pod predsjedavanjem naše zemlje brzo reagirao na aktuelnu izbjegličku krizu, te na osnovu stavova predstavnika zemalja članica VE, UNHCR-a i Razvojne banke VE, iznesenih na tematskoj debati koja je održana 15. septembra, usvojio odluku u kojoj se, između ostalog, naglašava potreba suočavanja sa korijenima izbjegličke krize, te pozivaju sve zemlje članice da izbjeglice tretiraju u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Ministar Crnadak je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost načinom na koji je izbjeglička kriza uticala na odnose nekih od zemalja članica VE u regionu jugoistočne Evrope, te sa govornice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope uputio apel vladama svih zemalja u regionu da rade na spuštanju tenzija i pronalaženju rješenja koja će biti od najboljeg interesa i za region i za izbjeglice.

Ministar Crnadak je delegate PSVE također informirao da je o izbjegličkoj krizi razgovarao i sa makedonskim državnim vrhom tokom nedavne posjete Republici Makedoniji, te o detaljima posjete Republici Tunis, tokom koje je u fokusu bila politika VE prema susjednim regionima, koja je i jedan od prioriteta bh. predsjedavanja.

Govoreći o aktivnostima Komiteta ministara u oblasti vladavine prava ministar Crnadak je izrazio posebno zadovoljstvo jer je BH predsjedništvo KM VE uspješno okončalo konsultacije sa zemljama članicama o datumu početka potpisivanja Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji terorizma, te da će događaj na visokom nivou tim povodom biti održan u Rigi 22. oktobra ove godine. Ministar Crnadak je pozvao sve zemlje članice Vijeća Evrope da potpišu ovaj važan dokument koji se bavi pitanjem tzv. „stranih boraca“.

Ministar Crnadak je govorio i o događajima na visokom nivou koji će biti upriličeni u predstojećem periodu, do kraja predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE u skladu sa poznatim prioritetima, kao i o aktivnostima zamjenika predsjedavajućeg KM VE u različitim oblastima, aktivnostima na usvajanju budžeta VE, kao i o aktivnostima na planu saradnje VE sa EU i OSCE-om.

S obzirom na činjenicu da posljednji put podnosi izvještaj PSVE u svojstvu predsjedavajućeg KM VE, ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Parlamentarnoj skupštini, Sekretarijatu i generalnom sekretaru VE na pruženoj podršci i uspješnoj saradnji sa BH predsjedavanjem i Komitetom ministara VE, nakon čega je odgovarao na pitanja članova Parlamentarne skupštine VE.

Ministar Crnadak se na marginama zasjedanja PSVE sastao sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom i predsjednicom PSVE Anne Brasseur. Razgovarano je o aktuelnoj izbjegličkoj krizi, saradnji zemalja regiona sa akcentom na aktuelne odnose Republike Srbije i Republike Hrvatske, kao i aktivnostima Komiteta ministara VE do kraja bh. predsjedavanja. Generalni sekretar Jagland i predsjednica PSVE Brasseur su tom prilikom izrazili afirmativnu podršku bh. predsjedavanju Komitetom ministara VE.