Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.9.2015 16:09
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio je 23. septembra 2015. godine u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji i tom prilikom se u Skopju sastao sa predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim, predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim, zamjenikom predsjednika Vlade Republike Makedonije zaduženim za evropska pitanja Fatmirom Besimijem i ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim.

Tokom odvojenih susreta ministra Crnatka sa predsjednikom Ivanovim, premijerom Gruevskim, zamjenikom premijera Besimijem i ministrom Poposkim razmotreni su stanje bilateralnih odnosa BiH i Makedonije i mogućnosti za njihovo unapređenje, napredak dvije zemlje u okviru evropskih integracija i saradnju u navedenoj oblasti, te razmijenjena mišljenja o regionalnoj saradnji i inicijativama i drugim aktuelnim pitanjima.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije su obostrano ocijenjeni kao dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te izražena zainteresiranost za njihovo unapređenje, naročito u oblasti ekonomije. Kada je u pitanju privredna saradnja dvije zemlje naglašen je značaj organiziranja poslovnih foruma i posjeta privrednih delegacija ali i zajedničkog učešća kompanija u izvoznim projektima.

Ministar Crnadak se sa sagovornicima saglasio u ocjeni da u predstojećem periodu posebnu pažnju treba posvetiti dogradnji ugovornih odnosa dvije zemlje. U tom smislu razgovarano je o zaključenju nekoliko značajnih međudržavnih sporazuma kao što su Sporazum o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, Sporazum o prelasku državne granice sa biometrijskom ličnom kartom, Sporazum o uzajamnom priznanju i zamjeni vozačkih dozvola i drugi.

Ministar Crnadak je makedonski državni vrh upoznao sa političkim prilikama u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima naše zemlje, sa posebnim fokusom na proces pristupanja Evropskoj uniji i regionalnu saradnju. Izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa institucijama i zvaničnicima Republike Makedonije na evropskom putu BiH, kako bilateralno tako i u okviru multilateralnog/regionalnog dijaloga, te izrazio zainteresiranost BiH za nastavak saradnje u vezi sa svim pitanjima od zajedničkog i regionalnog značaja kojim se naglašava značaj evropske perspektive, potiče međusobna saradnja dvije države i saradnja između EU i regiona.

U tom kontekstu je pozdravljena saradnja koju Bosna i Hercegovina i Makedonija ostvaruju u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su Američko-jadranska povelja, Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi, Centralnoevropska inicijativa, Vijeće za regionalnu saradnju i druge.

Ministar Crnadak je sagovornike podsjetio na glavne prioritete aktuelnog predsjedavanja Bosne i Hercegovine Komitetom ministara Vijeća Evrope, do sada realiziranim i do kraja predsjedavanja predviđenim aktivnostima naše zemlje, koje su od strane makedonskog državnog vrha pozdravljene.

Tema razgovora bila je i aktuelna izbjeglička kriza, kojom je ozbiljno pogođena i Makedonija. Razmijenjene su i informacije o koracima koje poduzimaju i Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Ministar Crnadak i ministar Poposki su nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova dali zajedničku izjavu za medije, koju donosimo u nastavku:  

ZAJEDNIČKA IZJAVA

Ministara vanjskih poslova Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine

Skopje, 23. septembar 2015. godine

 

Mi, ministri vanjskih poslova Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine:

Vodeći se zajedničkom željom i interesom za jačanje bilateralne saradnje u svim oblastima od uzajamnog interesa, kao i za unapređivanje regionalne saradnje;

Vodeći se zajedničkom željom za cjelosnom evropskom i evrotlantskom integracijom dviju zemalja;

Dogovorili smo se da ćemo, u narednom periodu do kraja 2016. godine, posebnu pažnju posvetiti slijedećem:

1. Da se zajednički zalažemo za ubrzavanje sveukupne saradnje i političkog dijaloga, uključujući i intenziviranje dinamike susreta i posjeta na visokom i najvišem nivou.

2. Posebno ćemo se zalagati za unapređenje ekonomskih odnosa i ekonomske saradnje putem stvaranja povoljne poslovne klime, uzajamnog poticanja investicija, uključujući i organizaciju poslovnih foruma, kao i unapređenje saradnje u oblasti turizma.

3. Nastavićemo sa saradnjom i u okviru regionalnih organizacija, inicijativa i procesa, po pitanjima vezanim za ubrzavanje evrointegracije Zapadnog Balkana. Saradnja između država u okviru Berlinskog pocesa, posebno po pitanju infrastrukturnog i energetskog povezivanja, je ključna za osiguravanje održivog razvoja regiona. Spremni smo da zajednički nastavimo sa radom na realizaciji zaključaka Bečkog samita za Zapadni Balkan od 27. avgusta ove godine.

4. Dogovorili smo se da sarađujemo u pravcu podrške za osiguravanje uključivanja zemalja Zapadnog Balkana u evropskim makroekonomskim strategijama i inicijativama u regionu. U razdoblju koje nam predstoji, sarađivat ćemo u pravcu uspješne tranzicije makedonskog predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom i preuzimanje predsjedništva od strane Bosne i Hercegovine na kraju ove godine.

5. Mi ćemo nastojati da i dodatno olakšamo komunikaciju između građana dviju zemalja, uključujući i pokretanje procesa međusobnog omogućavanja ulaska i boravka državljana dviju zemalja sa biometrijskim ličnim kartama.

6. Mi ćemo unaprijediti saradnju između dva ministarstva vanjskih poslova, posebno po pitanjima vezanim za evrointegracije; za sukcesiju diplomatske imovine bivše SFRJ; radićemo na sklapanju Sporazuma o kolokaciji DKP-a dviju država i na njegovoj praktičnoj primjeni, kao i na konkretiziranju saradnje saglasno Protokolu o saradnji u oblasti diplomatske obuke između dva ministarstva.