Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.8.2015 16:44
Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao konferenciju za medije povodom okončanja prve polovine šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara VE

Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je 24. avgusta 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine konferenciju za medije povodom okončanja prve polovine šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Ministar Crnadak je na početku obraćanja podsjetio da je BiH predsjedavanje KM VE preuzela 19. maja ove godine, te istaknuo da je prva polovina šestomjesečnog mandata naše zemlje od strane zemalja članica Vijeća Evrope i generalno na međunarodnoj sceni ocijenjena kao izuzetno dobra.  Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim u protekla tri mjeseca i naglasio da je postignut cilj da BiH na međunarodnom planu pokaže da je opredijeljena i spremna da doprinese širenju vrijednosti Vijeća Evrope i da se BiH generalno pokaže kao kredibilan partner na međunarodnoj sceni.

Ministar Crnadak je podsjetio na neke od najznačajnijih događaja iz dosadašnjeg dijela predsjedavanja i najavio najvažnije događaje koji će se desiti u iduća tri mjeseca. Podsjetio je na značajne i veoma dobro ocijenjene nastupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, gdje je uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića predstavio situaciju u BiH, govorio o brojnim važnim pitanjima i odgovarao na pitanja parlamentaraca Vijeća Evrope. Od događaja je posebno izdvojio i konferenciju o filmu koja je nedavno održana u Sarajevu i koja je predstavljala lijepu priliku da se prioriteti bh. predsjedavanja Vijećem Evrope spoje sa događajima koji imaju veliki značaj, poput Sarajevo Film Festivala (SFF).

Ministar Crnadak je najavio da će polovinom septembra u Sarajevu biti domaćin ambasadorima zemalja članica Vijeća Evrope te da će u novembru mjesecu u Maroku biti održana ministarska konferencija na temu saradnje Vijeća Evrope sa susjednim regionima, što je također jedan od prioriteta bh. predsjedavanja. Također, najavio je konferenciju o pravosuđu u BiH koja će u oktobru biti održana u Banja Luci kao i događaj koji će za temu imati politiku prema mladima u jugoistočnoj Evropi koja će istog mjeseca biti održana u Mostaru. Najavio i održavanje konferencije na izuzetno visokom nivou o interkulturalnoj saradnji i dijalogu koja će biti održana u Sarajevu.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će svi nivoi vlasti u BiH koji učestvuju u realizaciji predstojećih događaja biti i dalje na visini zadatka i da će BiH predsjedavanje uspješno  privesti kraju i dobiti visoke ocjene.

Na konferenciji za medije ministar Crnadak je posebno skrenuo pažnju na reakciju Komiteta ministara Vijeća Evrope, kojim predsjedava, koje je kritikovalo onemogućavanje upotrebe dvojezičnih tabli na javnim ustonovama, trgovima i drugim mjestima u Vukovaru jer je korištenje manjinskih jezika u službenim natpisima od velike važnosti za ugled i jačanje javne svijesti o manjinskim jezicima. Ocijenio je da je Vijeće Evrope reagirajući na ovaj slučaj potvrdilo da je organizacija koja nije izgubila na kredibilitetu i koja zaista u prvi plan stavlja poštovanje ljudskih prava.

U vezi sa istim pitanjem ministar Crnadak je podsjetio da je Komitet ministara VE ranije uputio nekoliko preporuka hrvatskim vlastima koje su odlukom Grada Vukovara praktično odbačene, te u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope osudio odluku Grada Vukovara i još jednom pozvao na provođenje Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.