Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.8.2015 15:29
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao konferenciju za novinare


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova  6. augusta 2015. godine konferenciju za novinare.

Ministar Crnadak je predstavio glavne aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova od čega je izdvojio prije svega: Samit u Beču, Bledski forum,  priprema i slanje ambasadora na niz vrlo važnih destinacija kao i donošenje važnog zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora čiji je nacrt  Ministarstvo vanjskih poslova danas uputilo Vijeću ministara BiH.
Ministar  Crnadak je naglasio  da je ovim zakonskim aktom predviđeno, da  Predsjedništvo BiH ima i dalje ključnu ulogu kada je u pitanju zaključivanje međunarodnih ugovora, a zakon se tiče i bilateralnih i multilateralnih ugovora, dok je u oblastima sporazuma koji se tiču nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta prije zaključenja sporazuma potrebno osigurati mišljenje entiteta i Brčko Distrikta.

Ministar Crnadak je naglasio i da su u toku pripreme za bečku konferenciju koja će biti održana 27. augusta, te je istakao da će naglasak na konferenciji biti infrastrukturni projekti na prostoru zapadnog Balkana zbog čega je važno da naša zemlja kvalitetno pripremi projekte.

Ministar Crnadak je ocjenio da je BiH napravila dobar izbor budući da se projektima opredijelila na putnu infrastrukturu i željeznice, sarajevski aerodrom i Luku Brčko o čemu će se odlučiti u narednim danima, a Evropska komisija već je prihvatila gradnju mosta kod Gradiške koji je od ključnog značaja za povezivanje BiH s Evropskom unijom.

Ministar Crnadak je istakao da se u Beču sprema definitivna potvrda evropske budućnosti zemalja zapadnog Balkana i potvrda snažne podrške ne samo političke nego i finansijske za sve zemlje koje će provoditi reforme na ovom prostoru.

Na bečkoj konferenciji će biti biti potpisan i sporazum o utvrđivanju granica između Crne Gore i BiH koji je prvi takav sporazum između dvije zemlje koje su nekada bile u okviru bivše Jugoslavije, naglasio je ministar Crnadak.

Nakon bečke konferencije BiH će učestvovati i na 10. strateškom forumu Bleda 31. augusta i 1. septembra 2015. godine na kojem će biti veliki broj državnika iz zemalja regiona i svijeta.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH radilo je i na pripremama imenovanih ambasadora za njihov odlazak na nove destinacije i to ambasadore u Srbiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji, Indoneziji, Danskoj, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Španiji, kao i za nove ambasadore u tri misije i to u Misiji pri Europskoj uniji u Briselu, Ujedinjenim nacijama u Njujorku i OSCE-u u Beču.

Ministar Crnadak je naglasio da je pred ambasadorima značajan posao u okviru kojeg će se trebati posvetiti na četiri osnovna prioriteta i to evropski put BiH, dobrosusjedske odnose, ekonomsku diplomatiju i generalno popravljanje imidža BiH u svijetu.

Ministar Crnadak od novih i ostalih ambasadora očekuje da s prvim rezultatima ispunjavanja inicijalnih reformi u BiH uslijedi snažna diplomatska ofanziva koja treba rezultirati upoznavanjem potencijalnih investitora o poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH što bi u konačnici donijelo nove investicije i nove poslove u BiH.