Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.7.2015 15:36
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao na Specijalnom sastanku Komiteta za borbu protiv terorizma Vijeća sigurnosti UN-a o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak učestvovao je na Specijalnom sastanku Komiteta za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti UN-a sa zemljama članicama i međunarodnim i regionalnim organizacijama o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca (FTF) koji je 28. jula 2015. godine održan u Madridu.

Specijalni sastanak su organizirali CTC, Vlada Kraljevine Španije, Ministarstvo vanjskih poslova i saradnje Kraljevine Španije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine Španije, sa ciljem definiranja strategija i tehnika za uspješno suočavanje zemalja članice UN-a sa prijetnjom koju predstavljaju strani teroristički borci.

Ministar Crnadak je učestvovao u radu posebnog ministarskog sastanka, koji je održan u kraljevskoj palači El Pardo i tom prilikom se obratio učesnicima skupa i u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope i kao ministar vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak je istaknuo da je borba protiv terorizma, kao fenomena koji predstavlja glavnu prijetnju vrijednostima na kojima počiva Vijeće Evrope, jedan od prioriteta ove regionalne organizacije i Bosne i Hercegovine kao zemlje predsjedavajuće.

Naglasio je da Vijeće Evrope provodi brojne aktivnosti na planu borbe protiv terorizma, koje uključuju i bolju saradnju sa Ujedinjenim narodima, Evropskom unijom i Organizacijom za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE) i usvajanje novih smjernica za borbu protiv terorizma.

Ministar Crnadak je posebno naglasio značaj što skorijeg stupanja na snagu Dodatnog protokola na Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji terorizma koja je usvojena 19. maja ove godine na briselskom zasjedanju Komiteta ministara VE, na kojem je BiH preuzela šestomjesečno predsjedavanje.

Govoreći u ime Bosne i Hercegovine, ministar Crnadak je istaknuo da je problem protoka stranih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je registrovano više od 300 i da postoje pojedinci koji i dalje rade na  dodatnom regrutovanju mladih ljudi u BiH. Ministar Crnadak je naglasio da BiH ima zakon koji sankcioniše strane borce, kao i da je nedavno unaprijeđeno zakonodavstvo u dijelu koji se odnosi na borbu protiv finansiranja terorističkih aktivnosti, ali da je neophodno da se brojne aktivnosti protiv terorizma i stranih boraca nastave i u budućnosti.

Učesnici sastanka na visokom nivou su usvojili ministarsku deklaraciju kojom se izražava podrška radu Komiteta za borbu protiv terorizma i posebno aktivnostima na zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca.