Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.7.2015 15:08
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Kotziasom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 16. jula 2015. god. sa ministrom vanjksih poslova Republike Grčke Nikosom Kotziasom.

Sagovornici su se zajednički složili da su odnosi dvije zemlje odlični, ali bi trebalo poraditi na jačanju ekonomske saradnje. Ukupna trgovinska razmjena dvije zemlje iznosi 85 miliona na godišnjem nivou, te smo dogovorili da približimo dvije ekonomske zajednice i ekonomsku suradnju podignemo na višu razinu, istaknuo je ministar Crnadak.

Ministar Crnadak je sugovorniku predstavio ključne prioritete vanjske politike BiH i njen prvi prioritet ulazak u člansto u EU. Svjesni smo da put ka EU nije put blagostanja koji će doći preko noći, ali je nešto dobro za sva tri naroda BiH naglasio je ministra Crnadak.

Ministra Kotzias je naveo da Grčka je daje snažnu podršku BiH i njenom članstvu u   Evropskoj uniji.Također, istakao je da je potrena bliža suradnja dvije zemlje, ali i saradnje u cijelom regionu Balkana.Ocijenio je raznolikost kultura nacija na području BiH prednosti , koja je pozitivna energija za cijelu Europu.

Zajednički je konstatirano da će nas međusobna suradnja na Zapadnom Balkanu činiti snažnijima i značajnijima.